Sjeverna Koreja prijeti SAD-u, najavila osvetu: "Raste bijes u nama"

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja je osudila "agresivne poteze" Washingtona i Seula i obećala osvetu, obilježavajući 72. godišnjicu izbijanja Korejskog rata, u vrijeme rastućih tenzija na Korejskom poluotoku.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol su u svibnju dogovorili veću isporuku američkog oružja bude li potrebno obuzdati Sjevernu Koreju, za koju se strahuje da priprema prvo testiranje nuklearnog oružja u pet godina.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je objavila da je niz radničkih organizacija održao sastanke kako bi se "zavjetovali na osvetu američkim imperijalistima", okrivivši Sjedinjene Američke Države za započinjanje Korejskog rata između 1950. i 1953. godine.

Rat nije završio mirovnim sporazumom, već primirjem, što znači da su snage Ujedinjenih naroda pod vodstvom SAD-a tehnički još uvijek u ratu sa Sjevernom Korejom.

Osuda "agresivnih poteza"

Prema KCNA-i, Pjongjang je osudio Washington zbog onoga što naziva "agresivnim potezima" koje izvršava zajedno s Južnom Korejom i Japanom i rekao da američko raspoređivanje "strateških resursa" u Južnoj Koreji za cilj ima izazvati još jedan rat.

Strateški resursi mogu obuhvaćati nosače zrakoplova, bombardere velikog dometa ili raketne podmornice. "Takvo drsko ponašanje SAD-a povećava bijes i želju za osvetom korejskog naroda", izvijestila je KCNA.

Obilježavajući godišnjicu rata, Yoon se u Seulu obvezao učiniti sve u njegovoj moći da očuva slobodu i mir.

"Zadržat ćemo snažan sigurnosni stav, temeljen na južnokorejsko-američkom savezu i snažnoj vojsci poduprtoj znanošću i tehnologijom", napisao je Yoon na Facebooku.

Današnja godišnjica obilježava se u vrijeme kad postoji bojazan da bi Pjongjang mogao provesti svoje sedmo testiranje nuklearnog oružja, za koje američki i južnokorejski dužnosnici kažu da bi se moglo zbiti "bilo kada" uskoro.

Pročitajte više