Sjeverna Koreja skinuta sa crne liste SAD

SJEDINJENE Američke Države su skinule Sjevernu Koreju s "crne liste" na kojoj se nalaze zemlje koje pomažu terorizam, objavio je u Washingtonu glasnogovornik State departmenta Sean McCormack.

Ovu odluku donio je predsjednik George Bush nakon što je ta dalekoistočna država dopustila stručnjacima pristup svojim "prijavljenim" nuklearnim objektima. same provjere izvršit će Agencija za atomsku energiju (IAEA).

Također, dogovoreno je da će stručnjaci IAEA moći pregledati neprijavljena postrojenja sjevernokorejskih nuklearnih objekata, ali i da će Sjeverne Koreja nastaviti sa razgradnjom svojih nuklearnih potencijala.

Američka i japanska vlada složile su se da će ovaj američko-sjevernokorejski sporazum morat dobiti i službeni blagoslov, a koji se može očekivati na skorim šesterostranim pregovorima.
Podsjećamo, u tim multilateralnim pregovorima sudjeluju predstavnici SAD-a, Narodne Republike Kine, Ruske Federacije, Japana, te Sjeverne i Južne Koreje. Osim Sjeverne Koreje, na crnoj listi nalaze se Sirija, Sudan, Iran i Kuba.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više