Sjeverni pol već ovog ljeta bez leda?

SJEVERNI POL bi jedno kratko vrijeme u rujnu ove godine mogao biti bez svog ledenog pokrivača nakon što globalno zatopljenje otopi led Arktičkog oceana, tvrde znanstvenici iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu iz Bouldera u Coloradu, prenosi CNN.

"Mi u našem Centru imamo internu okladu o tome hoće li se ovog ljeta otopiti led na Sjevernom polu, a to je lako moguće", rekao je zanstvenik istraživač spomenutog Centra Mark Serreze, istaknuvši da šanse da će doći do ovakvog šokantnog scenarija iznose 50 posto.

Prošlog rujna se ledeni pokrivač smanjio na rekordno malu površinu, kada se Sjeverozapadni prolaz, morska ruta kroz Arktički ocean, po prvi put u povijesti nakratko otvorio.

"Ono što smo vidjeli proteklih desetljeća je da ledena kora Arktičkog oceana svakog ljeta postaje sve tanja i tanja dok vrijeme postaje sve toplije i toplije", kaže Serreze.

Znanstvenici našli i dobre stvari u topljenju leda na Sjevernom polu

No, Serreze kaže da kratkotrajni nestanak leda na vrhu zemaljske kugle neće dovesti do nekih brzih posljedica.

"Da mi je prije pet godina netko rekao da ćemo sada razmišljati hoće li se na ljeto otopiti Sjeverni pol, ne bi nikada povjerovao u to", kaže Serreze. Istaknuo je da je ovo samo još jedan od pokazatelja da nestaje arktički ledeni pokrivača, ali da nikad nije mislio da će se to tako brzo odigravati. Do prije nekoliko godina znanstvenici su predviđali da bi do potpunog nestanka leda ljeti moglo doći tek tamo negdje 2050. ili 2100., ali nikako ne prije 2030.

Cinični znastvenici su pronašli i dobre strane u otapanju leda na Sjeverozapadnom prolazu, jer će primjerice brodovi moći koristiti ovaj morski prolaz i tako uštedjeti vrijeme energiju jer ne bi više morali ići kroz Panamski kanal ili oko Rta Horn.

"Također, na dnu arktičkog oceana postoji i nafta. Jasna je ironija ove činjenice, ali otvaranjem Arktičkog oceana ona će postati mnogo dostupnija", rekao je Serreze.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više