Skandal: Hrvatski veleposlanik u Sloveniji podnio neopozivu ostavku

HRVATSKI veleposlanik u Sloveniji Celestin Sardelić podnio je u četvrtak neopozivu ostavku na svoju dužnost, objavio je "Večernji list" od petka.

Sardelić je ostavku u pismenoj formi podnio predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, navodeći da su se u javnosti pojavili brojni napisi u kojima se daju neutemeljene ocjene njegova rada, a da istodobno nema nikakvih javnih ograda, piše list.

"Gotovo sam isključen iz normalne komunikacije s Ministarstvom vanjskih poslova, a ne poziva me se ni na susret dvojice šefova diplomacija Miomira Žužula i Dimitrija Rupela u petak u Zagrebu", stoji u Sardelićevom pismu, čije dijelove prenosi Večernji list.

"Smatram da mi jedino ostaje da dam ostavku s današnjim danom, kao moralni čin i izraz profesionalnog i ljudskog dostojanstva", nastavlja Sardelić.

On će tehnički nastavljati obavljati svoj posao dok se po zakonu na njegovu dužnost ne imenuje druga osoba.

Sardelić u pismu Mesiću podsjeća da je još 28. studenoga prošle godine, nakon hrvatskih parlamentarnih izbora, namjeravao staviti mandat na raspolaganje, no od toga su ga, kako kaže, osobno odgovorili Predsjednik Republike i premijer Ivica Račan.

Predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Ivica Maštruko potvrdio je Večernjem listu da je Mesić primio Sardelićevo pismo i najavio da će reagirati u skladu sa zakonom.

"To znači da će se o ostavci veleposlanika Sardelića najprije očitovati MVP, koje će svoj prijedlog uputiti Vladi. Kad Predsjednik dobije odluku Vlade i mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku, postupit će u skladu sa Zakonom o imenovanju i razrješenju", izjavio je Maštruko "Večernjem listu".

MVP: Sardelićevo ponašanje neopravdano i neodgovorno

Veleposlanik ima pravo tražiti razrješenje s dužnosti, ali ne može davati jednostrane ostavke, navodi se u službenoj reakciji Ministarstva vanjskih poslova (MVP) na ostavku hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Celestina Sardelića, te se njegovo ponašanje, dan uoči sastanka šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije, ocjenjuje neopravdanim i neodgovornim.

MVP u priopćenju tvrdi da su Sardelićeve izjave neutemeljene.

"Veleposlanik Celestin Sardelić sudjelovao je u pripremama za hrvatsko-slovenski ministarski susret u Zagrebu i bio je uključen u sastav hrvatskog izaslanstva za razgovore sa slovenskim izaslanstvom", stoji u priopćenju.

Dodaje se da Ministarstvo nije davalo nikakve ocjene rada veleposlanika Sardelića, a komunikacija s Ministarstvom, bila je intenzivna upravo u pripremi sutrašnjeg sastanka.

"Ponašanje veleposlanika Sardelića ne možemo smatrati niti opravdanim ni odgovornim dan prije važnog susreta hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova i MVP ne može snositi odgovornost za njegovu odluku", zaključuje se u priopćenju.

     

Pročitajte više