Skandal na Korčuli: Ministar Nakić zbog Hitne pomoći pobjegao od Velolučana

Foto: Index

SKANDAL na Korčuli. Unatoč najavi da će ministar zdravlja Dario Nakić danas u sklopu obilaska otoka posjetiti i Velu Luku zbog problema sa prebacivanjem Hitne pomoći u obližnje Blato, Velolučani ga nisu dočekali. Ministar je bio u Korčuli i Blatu, ali do Vele Luke nije stigao. Ispričao se neodgodivim obvezama i ostavio Lučane u čudu.

"Ministar nas je ponizio, Blaćani su javili da ga neće pustiti u Velu Luku"

"Ne osjećamo se razočarano, već poniženo. Iz Blata su javili da ministra neće pustiti u Velu Luku. Očito je riječ o unaprijed pripremljenom scenariju", ogorčeni su Velolučani.

Reagirala je i Fabrika ideja, udruga koja je organizirala peticiju "Lučanima je Hitna bitna". Skupili su 2.250 potpisa, a danas ih nisu bili u mogućnosti predati Nakiću, koji se nakon druženja u Korčuli i Blatu vratio na kopno. Mogli su tek zaključiti kako "veloluška" Hitna Nakiću nije bitna.

"Posjet su mještani Vele Luke dugo iščekivali zbog odluke Ministarstva zdravlja da se Hitna prebaci u Blato. Što misle Velolučani o tome, jasno su pokazali. Peticiju sa 2.250 potpisa trebali smo predati ministru nakon što se osobno uvjeri u kvalitetno pružanje usluga Hitne pomoći u Veloj Luci, no unatoč najavi i obećanju nije posjetio najmnogoljudniju i najtranzitniju općinu na Korčuli. Zašto nije došao? Stigao je posjetiti grad Korčulu i Blato, ne i Velu Luku, samo sedam kilometara udaljenu od Blata", pita se ne samo Fabrika, već i cijela Vela Luka.

Politika kreira mrežu Hitne pomoći: Vela Luka problem jer ima SDP-ovu vlast?!

Mnogi su skloni cijelu ovu situaciju pripisati utjecajnom saborskom zastupniku Branku Bačiću, šefu dubrovačko-neretvanskog HDZ-a i dugogodišnjem načelniku Blata. Ni danas nije puštao ministra Nakića dalje od dva koraka. Zašto je on bio u delegaciji, nije jasno aktivistima Fabrike, kada nema nikakve veze sa medicinskom strukom, a nejasno im je i temeljem čije je procjene Nakić danas izjavio da Vela Luka ima solidan medicinski kadar pa Hitna ostaje u Blatu. Ne žele generalizirati, ni politizirati, ne žele opravdanja da je posjet otkazan zbog kriznih situacija, jer je zdravlje, ističu, uvijek ispred politike. Ne, čini se, i u ovom slučaju.

Ministra su danas čekali i lučki općinari na čelu sa načelnikom Tonkom Gugićem, koji nam je već kazao kako je premještaj Hitne čista politička odluka i osveta HDZ-a jer u Veloj Luci vlada SDP. Nakićeva delegacija koju je činio i Bačić, kao i sam manevar izbjegavanja Vele Luke, jasno potvrđuju Gugićeve navode. Evo, vidimo je da moguće i da se mreža Hitne kreira temeljem toga u kojem mjestu vlada pozicija, odnosno, opozicija.

"Petoro unesrećenih Vela Luka je zbrinula, Blato ne bi moglo"

Nikakvog smisla za premještaj Hitne pomoći u Blato nema, jer Vela Luka, ne samo da je veća, ne samo da je na moru i ljeti prima na stotine turista i nautičara, već je u tom mjestu kompletna dijagnostika i sve službe potrebne za kvalitetnu medicinsku uslugu. Evo primjera.

"U petak su se dogodile dvije prometne nesreće sa petoro ozlijeđenih. Blato to ne može zbrinuti, a u Hitnoj u Veloj Luci napravljena je selekcija, rendgen, ultrazvuk, laboratorij. Za premještaj nema nikakvog opravdanog razloga, već se Blato forsira iz političkih razloga. Tako je i pri zapošljavanju u Hitnoj, Blaćani imaju prioritet, politička podobnost je obavezna", kaže nam jedna zdravstvena djelatnica.

Možda na koncu bijeg ministra i nije neko iznenađenje.

 

Pročitajte više