Skandal u bolnici "Walter Reed" izazvao ostavku američkog ministra vojske

FRANCIS J. HARVEY, tajnik za kopnenu vojsku u administraciji američkog predsjednika Busha, jučer je podnio ostavku preuzevši tako odgovornost za skandal koji je izbio u jednoj od najpoznatijih vojno-medicinskih institucija u svijetu.

Vojni medicinski centar "Walter Reed" - hrvatskoj javnosti poznata po tome što se u njemu godine 1996. od raka želuca liječio predsjednik Franjo Tuđman - bolnica je u Washingtonu gdje se velikom broju pripadnika američkih oružanih snaga pruža najsuvremenija medicinska njega. Potrebe za takvom institucijom su porasle nakon izbijanja rata u Afganistanu, a posebno nakon rata u Iraku, gdje na svakog poginulog američkog vojnika dolaze desetine ranjenih.

"Washington Post" je 18. veljače počeo objavljivati seriju članaka koja tvrdi da barem neki od pacijenata, odnosno ranjenih američkih vojnika, u "Walter Reedu" nisu dobili njegu kakvu zaslužuju.

To se prvenstveno odnosi na tzv. Zgradu 18 - gdje se privremeno smještaju vojnici i časnici koji u bolnicu dolaze na pregled umjesto terapije. Prema svjedočanstvima vojnika, uprava bolnice je "potpuno zanemarila" Zgradu 18 te se tamo smješteni vojnici i pacijenti moraju nositi sa žoharima i štakorima koji lunjaju bolničkim hodnicima, prljavim krevetskim plahtama, neobučenim i nezainteresiranim osobljem.

Vojnici i njihova rodbina su već godinama za problem Zgrade 18 pokušali zainteresirati vlasti, uključujući i bivšeg tajnika za obranu Donalda Rumsfelda.

Međutim, tek je izbijanje skandala u novinama natjeralo Harveya, u čijoj se nadležnosti bolnica nalazi, da smijeni generala Georgea W. Weightmana s mjesta načelnika bolnice.

Međutim, javnost time nije bila zadovoljna, a Robert Gates, novi Bushov tajnik za obranu, odlučio je upravo na tom pitanju pokazati kako se razlikuje od svog prethodnika.

Tako je Francis J. Harvey, koji je kao ministar kopnene vojske podčinjen Gatesu, jučer podnio ostavku. Harveya, koji je prije dolaska u Bushovu administraciju radio u upravi korporacije "Westinghouse", privremeno će zamjenjivati bivši demokratski kongresnik i dosadašnji podtajnik za kopnenu vojsku Pete Green.

D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više