SKANDAL U DANSKOJ Država plaća invalidske mirovine militantima ISIS-a

Foto: Twitter

PREMA otkriću danskih novina Berlingske, koje će zasigurno podići buru u ovoj skandinavskoj zemlji, vlada plaća naknade za bolest i invalidnost svojim građanima koji se bore u Siriji na strani Islamske države.

Kako prenosi The Local Denmark, Danska sigurnosna i obavještajna služba (PET) identificirala je više danskih građana kojima je odobrena prijevremena mirovina na temelju bolesti ili invalidnosti, koja je u Danskoj poznata kao "førtidspension", a koji su se u međuvremenu otišli boriti u Siriju za ISIS.

Ministar: "Ovo je ogroman skandal"

"Ogroman je skandal da dijelimo novac iz fonda za socijalne naknade u Danskoj ljudima koji se idu u Siriju", izjavio je za Berlingske ministar rada Lund Poulsen i dodao: "Ostanak u ratnoj zoni i izravno ili neizravno sudjelovanje u ratnim operacijama je nešto što ni na koji način ne može biti kompatibilno s primanjem naknada za invalidnost".

PET je otkrio ove informacije danskim vlastima u sklopu pripreme očito zakašnjelog zakona koji bi trebao olakšati ukidanje socijalnih naknada danskim građanima koji se odlaze boriti u Siriju.

Udbetaling Danmark, državna agencija nadležna za isplatu socijalne pomoći, također se oglasila oko skandala i objasnila da prema zakonu ne smije prekinuti isplatu naknada, unatoč izvještaju PET-a.

"Pravila dozvoljavaju ukidanje naknade (samo), na primjer, ako je primatelj u bijegu od uhićenja ili ako krši generalna pravila međunarodnog putovanja za prijevremene umirovljenik", objasnio je zamjenik ravnatelja agencije Carsten Bodal za Berlingske.

Džihadisti primali i naknade za nezaposlenost

U ovoj bizarnoj aferi još je nevjerojatnije da PET traži ukidanje socijalne pomoći za džihadističke militante od 2014. kada je identificirao njih 28 koji primaju naknade za nezaposlenost.

A prošlog prosinca novine Ekstra Bladet objavile su da danske lokalne vlasti traže natrag isplaćenih 672.000 kruna (100.00 $) od džihadista koji su primali naknade.

Pročitajte više