KORONAVIRUS U SVIJETU

Skandal u Peruu, liječnik otkrio da se bivši predsjednik cijepio još u listopadu

Foto: EPA

LIJEČNIK koji je prošle godine u Peruu vodio kliničko ispitivanje kineskog cjepiva Sinopharm rekao je danas u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra cijepio u listopadu izvan ispitivanja i to na svoje traženje.

"Prvog listopada Vizcarra se zanimao za cjepivo. I sutradan se odlučio i tražio da ga cijepim", kazao je doktor German Malaga, profesor na sveučilištu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineskog cjepiva na 12.000 Peruanaca.

Malaga je tijekom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnim povjerenstvom rekao da bivši predsjednik nije bio dragovoljac u ispitivanju i kako je znao da se radi o aktivnom cjepivu, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s cijepljenjem zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Kampanja cijepljenja počela je tek prošli tjedan

Skandal je izbio u četvrtak kada je jedan dnevni list otkrio da je Vizcarra u listopadu primio cjepivo kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko tjedana prije nego što ga je parlament razriješio. Vizcarra je više puta izjavio da je primio cjepivo u sklopu kliničkog testiranja.

Jučer je aktualni predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda cijepljeno 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice cijepljene u siječnju i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno odvjetništvo otvorilo je istragu.

Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 milijuna stanovnika imala je 44.000 umrlih od 1.2 milijuna zaraženih. Kampanja cijepljenja počela je prije manje od tjedan dana i zasad se cijepe zdravstveni djelatnici i nastavnici.

Pročitajte više