Skandal u splitskom vrtiću: Bivša ravnateljica zaposlila odgajatelje bez natječaja i administratore bez struke

Foto: Shutterstock

SPLITSKA policija prijavila je bivšu ravnateljicu splitskog vrtića za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, dok je bivša tajnica prijavljena za pomaganje.

30 zaposlenih bez natječaja i struke

Policija je istragom utvrdila kako je tijekom 2012. i 2013. godine zaposleno 28 osoba na poslovima odgajatelja bez javnog natječaja, što je propisano Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi te Statutom vrtića.

Ravnateljica i tajnica sumnjiče se i da su 2012. godine zaposlili dvije osobe na poslovima administratora iako te osobe nisu imale potrebnu vrstu i stupanj stručne spreme.

U vrtiću su zasad bez komentara, čeka se da dođe nova ravnateljica koja je, kako nam kažu, jedina ovlaštena za komentiranje slučaja. 

Upit smo uputili i u Grad Split, koji je osnivač vrtića. I od njih očekujemo odgovor. U Državnom odvjetništvu su nam odgovorili da se slučaj nalazi u fazi izvida.

Kerum već kažnjen zbog pogodovanja u gradnji vrtića

Prijavljene nezakonitosti dogodile su se za vrijeme mandata bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji je zbog pogodovanja prijatelju Ivici Livaji upravo na gradnji vrtića kažnjen na Prekršajnom sudu sa simboličnih 10 tisuća kuna kazne.

Aktualna gradska uprava pod vodstvom SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara također je privukla pažnju istražitelja zbog zapošljavanja. Što za vrijeme Keruma, što za vrijeme Baldasara, desetine podobnih zaposleni su u gradskim firmama, koje u pravilu ne raspisuju natječaje, već zapošljavaju po diskrecijskom pravu.

Nikakvo čudo da su u tim poduzećima našli mjesto brojni HGS-ovci, SDP-ovci, a našlo se čak i mjesta za kadrove bivše (poduzetničke) Liste Velog mista, s kojom je HDZ vladao prije no što je u Banovinu stigao Kerum. 

 

 

Pročitajte više