Škare Ožbolt: Gotovina je legionar i mogao je otići bilo gdje

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u utorak kako je hrvatska vlada "odlučna locirati, uhititi i predati generala Gotovinu" Haškom sudu (ICTY).

"Krajnje je vrijeme da to otvoreno kažemo - odlučni smo locirati, uhititi i predati generala Gotovinu", izjavila je Škare Ožbolt za agenciju Reuters.

Govoreći o svom sastanku s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, održanom u ponedjeljak u Haagu, Škare Ožbolt je kazala kako tužiteljica ne vjeruje da je vlada spremna uhititi Gotovinu.

"Tužiteljica je razljućena našim pozivima Gotovini da se preda i ne vjeruje da smo spremni otići i uhititi ga", kazala je ministrica.

Ona je negirala osnovanost izjave povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna kako Europska komisija vjeruje da je vlada u Zagrebu bila u neizravnom kontaktu s generalom Antom Gotovinom, ali je rekla kako ima naznaka da bi se on mogao kriti na teritoriju BiH.

"Mi nismo imali kontakata s Gotovinom, no uputili smo neke ljude da ga pokušaju naći", kazala je Škare Ožbolt.

"Za sada nije bilo povratne informacije. Postojao je jedan trag da bi se on mogao kriti u Bosni. Mi to provjeravamo i izvijestili smo tribunal o našim akcijama. No ja sumnjam da će on biti tamo. On je legionar i mogao je otići bilo gdje", kazala je ministrica.

Uz ministricu pravosuđa, u Haagu su jučer boravili i šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul, državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić.

Iz izvora izaslanstva je šturo potvrđeno da su s tužiteljicom "razmijenjene informacije o Gotovini", a uskraćene su druge pojedinosti vezane uz sastanak.

Reuters u svom izvješću ističe kako je Hrvatska, u nastojanju da spasi pregovore o članstvu u Europskoj uniji, u utorak naredila svojoj policiji i obavještajnim službama da pojačaju lov za jednim od najtraženijih bjegunaca UN-ova suda za ratne zločine.

Navodi se kako su predsjednik države Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader izdali rijetko zajedničko priopćenje u kojem su javno naredili jačanje napora za pronalaženje Gotovine, koji je u bijegu od objavljivanja haške optužnice u lipnju 2001.

Agencija Reuters napominje kako je najviše, što je do sada Hrvatska činila, bilo da poziva na predaju 49-godišnjeg bivšeg veterana Legije stranaca, koji ima i francusku putovnicu, te dodaje kako u Gotovini mnogi Hrvati vide heroja rata za nezavisnost od Jugoslavije 1991-1995., a taj je status i vlada prešutno tolerirala.

Pročitajte više