Škare Ožbolt i Ljajić o transferu osuđenika u Srbiju

Prebacivanje državljana Srbije i Crne Gore osuđenih u Hrvatskoj na služenje zatvorskih kazni u Srbiju nastavlja se u skladu sa zakonskom procedurom, kazali su u petak novinarima ministar SCG za manjinska prava i izbjeglice Rasim Ljajić i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Ministar Ljajić, koji je zagrebačkom ministarstvu pravosuđa u petak uručio 48 matičnih knjiga što ih Beograd vraća Zagrebu nakon rata, razgovarao je s hrvatskom ministricom i o suradnji s Haškim sudom.

"Devet osoba bilo je prebačeno u SCG" u protekloj godini, a "još 28 osoba" izjasnilo se da želi biti prebačeno u zatvore na području SCG, kazala je ministrica Škare Ožbolt.

Ne može se govoriti kojom će se dinamikom nastaviti transferi koji se odvijaju u skladu s Međunarodnom konvencijom o transferu osuđenika i prema propisanoj proceduri, a što zahtijeva vremena, kazali su ministri.

Ljajića, koji je u SCG i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom, zanimala su hrvatska iskustva u tom području, a poglavito ispunjenje zahtjeva za dostavom dokumentacije Haškome sudu.

"Za nas je itekako ilustrativan problem Hrvatske na koji način je Hrvatska u dobroj mjeri riješila taj problem", kazao je Ljajić i dodao da "SCG tek preostaje težak posao završetka suradnje" s Den Haagom.

Na temu svjedočenja građana iz Srbije i Crne Gore na suđenju za ratni zločin počinjen tijekom rata protiv građana srpske nacionalnosti (u splitskoj vojarni Lora), Ljajić je rekao da je suradnja država u regiji "neophodna".

"Smatram da ta svjedočenja mogu samo rasvijetliti zločine koji su počinjeni", rekao je ministar upitan za komentar optužbi prema kojima su svjedoci iz Srbije, prema nekima u hrvatskome pravosuđu, bili aktivni sudionici agresije na Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska uputiti Australiji zahtjev za izručenje kapetana Dragana, ministrica Škare Ožbolt je odgovorila "Da, apsolutno".

Dragan Vasiljković, zvan kapetan Dragan, državljanin je SCG te Australije, osumnjičen je da je kao zapovjednik paravojne srpske postrojbe, 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Ministar Ljajić treba se u petak sastati i s potpredsjednicom vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor s kojom bi, kako se najavljuje, mogao razgovarati o pitanju nestalih osoba.

Ljajić je početkom studenoga u Novome Sadu na Regionalnoj konferenciji o nestalim osobama kazao da njegova zemlja od Hrvatske traži još 418 osoba, te dodao da se u Hrvatskoj istražuje sudbina 2.400 nestalih u akcijama "Bljesak" i "Oluja".

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više