Škare Ožbolt: Iz Haaga više neće biti novih optužnica

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da neće biti novih haških optužnica, ali su mogući pozivi na razgovor s haškim istražiteljima.

Komentirajući jučerašnje tvrdnje saborskog zastupnika HSP-a Pere Kovačevića da će iz Haaga u Hrvatsku stići dvije nove optužnice protiv vojnih osoba, Škare Ožbolt je rekla kako bi bilo dobro da on kaže izvor informacija kako bi se izbjegla nagađanja. No, po informacijama Škare Ožbolt, u Hrvatsku neće doći nove optužnice.

"Na zadnjem susretu s Carlom del Ponte razgovarali smo i o optužnicama i bilo je rečeno da ih više neće biti", rekla je ministrica pravosuđa novinarima prilikom posjeta proslavi Međunarodnog praznika rada u Maksimiru. Dodala je da će možda neke osobe biti pozvane na razgovor haškim istražiteljima.

Kazala je da je s glavnom haškom tužiteljicom razgovarala i o mogućem prebacivanju nekih slučajeva hrvatskom pravosuđu, no nije željela govoriti o kome je riječ.

Mediji su, pak, proteklih dana nagađali da bi Haaški sud domaćem pravosuđu mogao prepustiti slučajeve generala Rahima Ademija, Tomislava Merčepa i Mirka Norca, protiv kojeg bi se, prema neslužbenim najavama, mogla podići optužnica zbog Medačkog džepa.

"Bilo bi najbolje da se svi slučajevi prebace u Hrvatsku jer je naše pravosuđe sposobno suditi", rekla je Škare Ožbolt.

Komentirajući odbijanje Haaškog suda da umirovljene generale Mladena Markač i Ivana Čermak privremeno puste na slobodu, Škare Ožbolt je rekla kako tom odlukom nisu dovedena u pitanje vladina jamstva.

"Jedino je sporno što je Carla del Ponte tražila razgovor s njima. No, ona je jasno rekla da se nakon razgovora neće protiviti njihovom zahtjevu da se brane sa slobode", rekla je Škare Ožbolt koja pretpostavlja da bi to moglo biti učinjeno u roku od najviše mjesec i pol dana.

Pročitajte više