Škare Ožbolt: Unatoč reformama pravosuđe muče brojni problemi

UNATOČ brojnim uspješnim reformskim potezima hrvatsko pravosuđe i dalje muči neefikasnost u upravljanju sudovima, korupcija i preostali zaostatci, istaknula je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na redovitom godišnjem sastanku s predsjednicima svih viših, županijskih i najvećih općinskih sudova u Hrvatskoj.

O preostalim lošim stranama pravosuđa govori i dugotrajnost sudskih postupaka, sve veći broj žalbi građana upućenih Ustavnom sudu kao i zaostajanje u izobrazbi hrvatskih sudaca, kaže ministrica pravosuđa.

No, svi pravosudni problemi trebali bi biti riješeni u sljedećoj godini. U prvom redu 2006. biti će godina smanjenja sudskih zaostataka, racionalizacije sudova i skraćivanja postupaka, čime će se pokušati vratiti povjerenje građana u sudstvo, kaže ministrica.

"Suđenje u razumnom roku jedan je od uvjeta bez kojega se više neće moći zamisliti sudski postupak, naglasila je ministrica, dodajući kako su prošla vremena višegodišnjih suđenja.

Također u 2006. na nulu bi se morali svesti i zaostatci u zemljišno-knjižnim odjelima i ovrhama.

Kao pozitivne rezultate u pravosuđu ministrica je istaknula trend smanjivanja neriješenih sudskih predmeta, ulaganje u infrastrukturu sudova te činjenicu da se broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta u godinu dana smanjio za oko 130 tisuća.

O nužnosti smanjenja trajanja sudskih postupaka na sastanku je govorio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. No, naglasio je da je strategija provođenja mjera za ubrzanje suđenja ipak na Vladi i nadleženom ministarstvu.

Pročitajte više