Škare Ožbolt zbog presude za novinarsku klevetu najavila izmjenu zakona

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će predložiti izmjene odredbi Kaznenog zakona o kleveti, na što ju je, kako je rekla, ponukala današnja nepravomoćna presuda riječkog Općinskog suda novinarki Novog lista Slavici Mrkić Modrić, nepravomoćno osuđenoj zbog klevete na dva mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godine dana.

"Ta presuda mi je dovoljan dokaz i pokazatelj da treba ići u nove izmjene Kaznenog zakona", izjavila je Hini ministrica Vesna Škare Ožbolt, komentirajući današnju presudu riječkog suda kojom je, kako kaže, začuđena.

"Kleveta je posljednjim zakonskim izmjenama dekriminalizirana, no očito je da ta dekriminalizacija nije sazrijela u svijesti sudaca", kazala je ministrica.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić smatra da današnja, ali i nedavna osuđujuća presuda Predragu Matvejeviću pokazuju da kleveta nije dekriminalizirana, kao što tvrdi ministrica.

"Tu tvrdnju najbolje opovrgava sudska praksa koja pokazuje da ponovno idemo prema nečemu što se zvalo verbalni delikt i stoga smatramo da smo bili u pravu kada smo tražili potpunu dekriminalizaciju klevete, odnosno ukidanje mogućnosti da se zbog tog djela ide u zatvor", kazao je Lučić.

S tim se slažu i u Ogranku HND-a u Novom listu koji traži da se sukladno europskim standardima i obećanjima ministrice pravosuđa i u praksi dekriminalizira odgovornost novinara za javno izgovorenu riječ. Presudu riječkog suda ocijenjuju skandaloznom, posebice jer se radilo o satiričnom tekstu i jer je novinarka opetovano izjavila da joj nije bila namjera klevetati tužiteljicu.
Novinarka Novog lista Slavica Mrkić Modrić osuđena je zbog klevetanja pročelnice Ureda Grada Rijeke Ksenije Linić, supruge bivšeg popredsjednika Vlade Slavka Linića.

Njoj je, kako je navela u tužbi, satirični tekst napisan u vrijeme afere Riječka banka uzrokovao duševne boli. Tužena je, među ostalim, napisala da "istovremeno dok u Dnevniku Slavko Linić, tadašnji potpredsjednik Vlade izjavljuje kako nema mjesta panici, građani mogu mirno spavati jer im nitko neće uzeti njihov ušteđeni novac, u redu pred deviznim šalterom Riječke banke stajala je Ksenija Linić".

Prema lanjskim izmjenama Kaznenog zakona, novinari više ne bi trebali odgovarati za klevetu, osim ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se radi o ponašanju koje je imalo za cilj samo škoditi nečijoj časti ili ugledu.

Pročitajte više