Škare-Ožbolt: Reformirat ćemo hrvatsko sudstvo

HRVATSKA će uskoro poduzeti konkretne mjere kako bi svoje sudstvo učinila vjerodostojnijim i učinkovitijim, izjavila je u četvrtak u razgovoru za Reuters nova hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Reforma sudstva je glavno pitanje, neophodno za ispunjenje kriterija Europske unije, privlačenje stranog ulaganja i porast povjerenja naših vlastitih građana u pravni sustav države", rekla je Škare-Ožbolt. Objasnila je da je sudstvo opterećeno s 1,5 milijuna neriješenih slučajeva od kojih su neki stari i 20 godina. Tim su problemom posebice opterećeni trgovački sudovi, što direktno utječe na odluke o ulaganju, dodala je.

Odgovarajući na pitanje o Haškom sudu (ICTY), Škare-Ožbolt je rekla da on polako gubi političku dimenziju. Izrazila je očekivanje u dobru suradnju sa Sudom. "Haški sud u narodu nije više neki veliki problem. Želimo da ICTY postane pravno a ne političko pitanje, i želimo apsolutno dobru i korektnu suradnju", rekla je Škare-Ožbolt.

Za razliku od 2001. i 2002. godine, kada su nove haške optužnice prouzročile prosvjede, nova ministica pravosuđa ne vjeruje da bi se mogla ponoviti iste reakcije. Prema njezinim riječima, "stvari su se promijenile". "U izbornoj kampanji, ICTY se nalazio nisko na listi prioriteta. Za većinu ljudi prioritete predstavljaju radna mjesta, životni standard i vladavina zakona", objasnila je Škare-Ožbolt.

Pročitajte više