Škare-Ožbolt: Šestorica Hrvata iz BiH bit će puštena da na slobodi čekaju nastavak suđenja

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt potvrdila je danas Hini da je iz Tajništva Haškog suda dobila usmena jamstva da će šestorica bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. HercegBosne, koje Sud tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija tijekom rata u BiH, ovaj tjedan biti privremeno puštena.

"Potvrdu o tome sam dobila danas usmeno iz Tajništva Haškog suda, a uskoro očekujemo i pismenu potvrdu", kazala je ministrica odgovarajući na pitanje Hine ima li informaciju o tome kada se očekuje odluka o puštanju Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića da na slobodi čekaju nastavak suđenja.

"Očito je da su jamstva koja je dala hrvatska Vlada, kao i primjereno ponašanje optuženih bila takva da im je Sud odlučio izići u susret", rekla je Škare-Ožbolt.

Šestoricu Hrvata iz BiH optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 26 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

Tužiteljstvo ih tereti da su od studenoga 1991. do travnja 1994. bili sudionici "udruženog zločinačkog pothvata političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata s onih dijelova teritorija BiH za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (kasnije Republici ) Herceg-Bosni (HR HB)", kako bi ta područja kao dio "Velike Hrvatske" postala dijelom RH ili s njom blisko povezana.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više