ŠKARE-OŽBOLT: VLADA RH PRATIT ĆE TIJEK SUĐENJA OPTUŽENIMA ZA ZLOČIN U OVČARI

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt rekla je u razgovoru za novosadski "Građanski list" kako hrvatska vlada pridaje izuzetnu važnost procesuiranju ratnih zločina u Srbiji i zbog toga će predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu pratiti tijek suđenja optuženima za zločin u Ovčari. L

U intervjuu kojeg u subotu prenose beogradske novinske agencije, hrvatska ministrica pozdravila je napore koje pravosudna tijela Srbije čine u pravcu kažnjavanja ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske.

"Vlada Hrvatske pridaje izuzetnu važnost procesuiranju ratnih zločina u Srbiji i zbog toga će predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu pratiti tijek suđenja optuženima za ratni zločin u Ovčari", a to će pobuditi i veliko zanimanje u hrvatskoj javnosti", rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Grupa osumnjičenih za zločin u Ovčari dovodi se u vezu s paravojnim formacijama koje su tijekom rata u Hrvatskoj djelovale na području Vukovara. Tužilaštvo Haškog tribunala procjenjuje da je, nakon zauzimanja Vukovara, na Ovčari 20. studenog 1991. ubijeno najmanje 198 ljudi, među kojima najmanje dvije žene.

Škare-Ožbolt je u intervjuu "Građanskom listu" rekla i da je vlada Hrvatske u više navrata tražila da se procesuiraju sve osobe za koje postoji relevantni dokazi da su počinitelji ratnih zločina. Kako prema Ustavu Srbije nije moguće izručenje državljana SCG, ona je rekla da Hrvatska očekuje da svim počioniteljima ratnih zločina budu održana pravedna suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Srbiji, ili pred Haškim tribunalom.

Vesna Škare-Ožbolt je rekla da se zalaže za otvoreniju suradnju svih institucija susjednih država u slučaju kažnjavanja ratnih zločina. "Jedino tako pokazat ćemo međunarodnoj zajednici, kao i sebi samima, da smo u stanju kazniti svaki zločin". Hrvatska ministrica dodala je da je iz Ministarstva pravosuđa Srbije upućena molba za saslušanje svjedoka u "slučaju Ovčara" i da je taj postupak u tijeku, iako postoje znatni problemi zbog nepotpunih podataka o svjedocima navedenima u zahtjevu za pružanjem pravne pomoći.

(Hina) xtman ysd

Pročitajte više