Škegro i Jukić - vladini dužnosnici do 2000. o policijskim obavijesnim razgovorima

ZA RAZLIKU od bivših koalicijskih ministara s kojima aktualna vlast o svemu razgovara i koji svakodnevno uživaju opću medijsku potporu, nas bivše HDZ-ove dužnosnike nitko ništa nije pitao, nego nas se nakon uspostave trećesiječanjske vlasti kriminaliziralo i pozivalo na policijske obavijesne razgovore, izjavio je Mijo Jukić, zamjenik ministra financija u Matešinoj Vladi.

Upitan za pojašnjenje svoje tvrdnje iznesene u jednom broju "Hrvatskoga slova" da su bili izvrgnuti policijskoj istrazi goroj nego za "najcrnjih komunističkih vremena", Jukić je izjavio da je na policijske obavijesne razgovore, u zagrebačku Heinzelovu ulicu, od početaka Račanove Vlade do lipnja 2003. pozivan više od trideset puta.

"Nije bilo HDZ-ova dužnosnika u Vladi koji nije pozivan na obavijesne razgovore", ustvrdio je, dodavši kako je svrha toga bila kriminaliziranje dotadašnje vlasti u javnosti kako bi se lakše vladalo.

Ministar financija u HDZ-ovoj Vladi Borislav Škegro izjavio je kako je 11 puta pozivan na obavijesni razgovor na policiju i šest puta kod istražnoga suca.

"Četiri puta sam odbio doći na obavijesni razgovor, jer su me zvali na mobitel", rekao je, dodavši kako rezultat svega toga nije bila niti jedna prekršajna ili kaznena prijava te niti jedna podignuta optužnica.

Objašnjavajući metode bivše vlasti Jukić je izjavio da je najprije policijske pozive dobivao preko mobitela, zatim su dolazili na njegovo novo radno mjesto, a poslije u stan.

"Uručivali su mi djeci pozive kad sam bio izvan Zagreba", rekao je navodeći da su ga najčešće pozivali zbog kojekakvih potpisa na rješenja, koja su ispostavljana temeljem odluka Vlade, a najviše za jamstva Astaldiju".

"Jedan policijski istražitelj čak mi je prijetio ubojstvom. To nije bilo više za živjeti", rekao je.

Naveo je da se žalio dvojici HSLS-ovih čelnika te da su nakon Budišine intervencije pozivi prestali, ali da su se kad je Budiša otišao s vlasti nastavili.
"To mi je teže palo nego Stara Gradiška, gdje su me utamničili nakon 1971. Stalno sam pitao je li to taj demokratski i civilizirani doseg nove vlasti i odnos spram državnim dužnosnicima", izjavio je Jukić.

Po Škegrinim riječima svaki put kad bi trebali uslijediti obavijesni razgovori gotovo u pravilu našao bi se na udarnim stranicama više novina.

"Zadnji slučaj bio je nekoliko tjedana prije zadnjih parlamentarnih izbora. Jedna policijska uprava objavila je priopćenje da je u tijeku istraga protiv bivših dužnosnika, bez imena i inicijala, a novine su osvanule s tekstovima i mojim slikama. I nakon toga ništa. Državno odvjetništvo šuti, a mediji idu dalje kao da se ništa nije dogodilo?, izjavio je Škegro, dodavši kako je 2000. u jednoj emisiji na HTV bilo najavljeno njegovo uhićenje u nazočnosti tadašnje visoke Vladine dužnosnice.

"Od toga naravno nije bilo ništa. Zapravo čitav mandat prošle vlasti ja sam bio jedna od glavnih tema policijskih obavijesnih razgovora i medija", rekao je.

Potvrdio je kako se nije obraćao udrugama za zaštitu ljudskih prava. "Smatrao sam to beskorisnim", dodao je.

"Shvatio sam da im je glavna svrha potvora i kriminaliziranje bivše vlasti i mene osobno te da postoji aposolutna kontrola medijskoga prostora", izjavio je Borislav Škegro.

Pročitajte više