POTRESI U HRVATSKOJ

Skijaši skupili 350.000 kuna za Petrinju. Na utrci koju smo platili 7 milijuna kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Index

SVJETSKI skijaši i skijašice, koji su se 3. i 6. siječnja na Crvenom spustu borili za krunu i plašt sljemenskih slalomskih kraljice i kralja, te organizator utrke Hrvatski skijaški savez (HSS) donirali su 350.000 kuna za područja pogođena potresom.

"S ciljem ublažavanja posljedica nedavnog razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela, natjecatelji od prvog do 30. mjesta koji će na ovogodišnjoj ženskoj i muškoj utrci Snježne kraljice osvojiti nagradni fond odriču se deset posto iznosa svoje nagrade, dok će Hrvatski skijaški savez donirati jednaki iznos", priopćili su iz Saveza i dodali kako će 350.000 kuna biti uplaćeno na službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

S druge strane, gradonačelnik Milan Bandić je Uredu za obrazovanje uzeo 3.35 milijuna kuna i prebacio taj novac u Ured za sport.

Uzeo školstvu, dao Snježnoj kraljici

"Iz Gradskog ureda za obrazovanje prenose se sredstva u iznosu od 3.350.000,00 kuna u Gradski ured za sport i mlade na aktivnost Velike sportske priredbe, kako bi se osigurala potrebna sredstva za održavanje međunarodne sportske priredbe, skijaškog kupa Snježna kraljica i Snježni kralj 2021.", stoji u Bandićevom obrazloženju.

U drugom dijelu obrazloženja, pak, hvali se Snježna kraljica kao manifestacija koja je pridonijela interesu za skijanje.

>> Index Istrage: Bandić uzeo 3.35 milijuna kuna školama i dao za Snježnu kraljicu

U Službenom glasniku, pak, stoji brojka od samo 273 registrirana sportaša skijaša na području Zagreba, koji ionako, ako žele kvalitetno skijanje, moraju otići trenirati izvan Hrvatske.

"Snježna kraljica je postala zaštitnim znakom Grada Zagreba i Republike Hrvatske dajući Gradu Zagrebu, u vrijeme održavanja, poseban šarm i ugođaj", stoji u obrazloženju u trenutku kada se već znalo da će se utrka održati bez gledatelja i da neće Zagrebu donijeti baš ništa osim snimke snježne staze okružene blatom. Toga su svjesni i u Bandićevoj Gradskoj upravi.

"Zbog mogućeg nedostatka snijega i visokih temperatura, kao i klimatskih promjena, potrebno je i dalje nastaviti s poboljšanjem sustava zasnježenja i infrastrukture kako bi se staza na vrijeme pripremila i kako bi se izbjegli mogući otkazi utrka, a koji su se dogodili 2014. i 2016. godine", stoji u obrazloženju Zaključka kojim se novac otima djeci i daje skijaškom natjecanju.

Iz proračuna Grada ide 7 milijuna kuna

Inače, ukupni proračun ovogodišnjeg natjecanja iznosi 21 milijun kuna, od čega najmanje trećinu, dakle sedam milijuna kuna, uplaćuje izravno Grad iz proračuna, odnosno iz poreza i prireza prikupljenih od građana. Tome svakako treba pridodati i rad zaposlenih u Zagrebačkom holdingu te ovih posljednjih 3.35 milijuna kuna otetih djeci.

Samo da podsjetimo, prvih godina natjecanja Sljeme je imalo najveći nagradni fond u Svjetskom kupu, što više nije slučaj. Prvih godina ulagali su se golemi novci u popratne zabavne sadržaje pa su u Zagrebu tih dana gostovale i popularne disko skupine Boney M i Village People.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više