Skinuli smo gaće, možemo u Europu: Hrvatska prihvatila Rehnov prijedlog

"U ROKU od 24 sata izvijestit ćemo o stavovima, no naš će odgovor biti u suštini pozitivan", rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojem se razgovaralo o posljednjem prijedlogu za rješavanja međugraničnog spora između Hrvatske i Slovenija.

Svi zadovoljni

Premijer Sanader nakon sastanka bio je izuzetno zadovoljan, a kako je sam rekao razlog za zadovoljstvo je u činjenici kako je postupan visoki stupanj suglasnosti o Rehnovom prijedlogu.

"Oko prijedloga se svi slažemo", kazao je Sanader ponovivši kako će se u roku 24 sata i službeno očitovati i to nakon međustranačkih konzultacija.

O detaljima samog Rehnovog prijedloga malo se zna, no prema pisanju slovenskih medija, koji su došli do kopije Rehnova plana stoji između ostalog kako bi se odlučivanje o kopnenoj i morskoj granici razdvojilo od odlučivanja o slovenskom izlasku na otvoreno more.

Malo pravo, malo pravičnost

Isto tako navodno Rehn podržava i da se granica rješava po principu međunarodnog prava, dok bi se pri odluci o izlasku na otvoreno more poštivalo “međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa da bi se došlo do poštene i pravedne odluke”. Riječ je zapravo o kompromisnom rješenju koje sadrži i slovenske i hrvatske prijedloge.

Slovenski mediji objavili su sinoć kako se službenoj Ljubljani ne sviđa što će za odmrzavanje hrvatskih pregovora s EU biti dovoljna izjava dvaju premijera o pristanku na arbitražu, a i dalje inzistiraju da se dogovor o rješavanju spora ratificira u oba parlamenta. Također, u Deželi su nezadovoljni jer je otpao princip "pravičnosti".

U Sloveniji se vode rasprave

Rano jutros slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je tvrdnju kako Rehnov prijedlog ne odgovara Slovencima jer ne sadrži tzv. načelo pravičnosti.

"Trenutno vodimo rasprave o tome jesu li slovenski zahtjevi u prijedlogu uključeni u dovoljnoj mjeri te prejudicira li prijedlog na bilo koji način granično rješenje", objasnio je Žbogar aludirajući na napise u slovenskom Delu koji tvrdi da Rehnov prijedlog sadrži i stavku prema kojoj "arbitražni sud" nijedan dokument kojeg su dvije zemlje dale tijekom svojih pregovora za ulazak u Europsku uniju, neće prihvatiti kao prejudiciranje.

Sanader danas nije htio govoriti o svojim predviđanjima hoće li Slovenci prihvatiti Rehnov prijedlog ili ne. Podsjetimo, kako je službena hrvatska politika još do jučer inzistirala na tome da se problem granice Hrvatske i Slovenije može jedino riješiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, no prihvaćanjem prijedloga Ollie Rehna prihvatili smo arbitražu.

M.M.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

Pročitajte više