Škoda zapošljava 400 Hrvata u Češkoj. Pričali smo s njima, evo što nude

Foto: 123RF

PREDSTAVNICI velikog automobilskog proizvođača Škode stigli su u Hrvatsku. 

Riječ je o ljudima iz Manpowera, agencije za zapošljavanje koji traže nove zaposlenike za Škodu u Hrvatskoj. 

Škoda traži 400 Hrvata

U razgovoru za Index otkrili su da traže čak 400 Hrvata koje namjeravaju preseliti u Češku.

"Škoda želi otvoriti veliki broj radnih mjesta u proizvodnji sljedeće godine. Već postoji 70 zaposlenika koji su zaposleni u Škodi preko naše agencije. Imamo plan zaposliti 400 radnika iz Hrvatske. Hrvati su vrlo vješti i radišni zaposlenici. Zato smo ovaj tjedan već održali predstavljanja u Osijeku i Sisku, danas smo u Karlovcu, a sutra u Zagrebu", rekli su za Index iz Manpowera. 

U Karlovcu se više informacija o poslu može dobiti do 18 sati, na adresi Ulica Bogoslava Šuleka 29, Karlovac, a u Zagrebu sutra od 9 do 14 sati u restoranu Muzej na Trgu Republike Hrvatske 10.

Plaća 1000 eura neto plus džeparac za stan, prvi radnici u siječnju

Otkrili su kada očekuju da će se prvi kandidati za posao u Škodi iz Hrvatske u ovom krugu zapošljavanja doći u Češku. Posao ih čeka u gradu Mladi Boleslavu. Objasnili su i koji su radni uvjeti.

"Očekujemo da će prvi zaposlenici doći u Češku u siječnju. Tvornica u kojoj će raditi Hrvati nalazi se u Mladi Boleslavu. U siječnju nastavljamo s regrutiranjem u Hrvatskoj. Nudimo neto plaću od tisuća eura, besplatan prijevoz do Češke, džeparac za troškove smještaja i nudimo koordinatora na dnevnoj bazi", poručili su iz agencije koja regrutira radnike za Škodu. Iskustvo budućim radnicima iz Hrvatske nije potrebno.

Jesu li Hrvati spremni preseliti u Češku?

Pitanje je ipak koliko će Hrvatima, koji odlaze uglavnom u Njemačku, odlazak u Češku biti primamljiv. Plaća od 1000 eura također nije nešto zbog čega će se Hrvati pomamiti za ovim poslom. No troškovi života u Češkoj su znatno niži nego, primjerice u Njemačkoj. 

U Češkoj je prosječna bruto plaća 2017. iznosila 1183 eura, što znači da je tisuću euro neto koliko nudi Škoda ipak iznad češkog prosjeka. S druge strane, troškovi su u Češkoj znatno niži nego u većini zemalja Europske unije. 

Troškovi života niži nego u Hrvatskoj

No ne samo to, troškovi života u Češkoj, prema podacima sa stranice numbeo.com, 9,72% su niži nego u Hrvatskoj, a u Mladi Boleslavu, gdje bi Hrvati radili, i niži od toga. 

Hoće li Hrvatima posao u Češkoj biti dovoljno zanimljiv, bit će jasnije u siječnju. 

Pročitajte više