Bandić i iduće godine kupuje školske uniforme: Koštale su 12,5 milijuna kuna, a učenici ih ne moraju nositi

Foto: 123 RF/Index

OVE godine Grad Zagreb pokrenuo je pilot projekt uvođenja školskih odora u zagrebačke osnovne škole u kojem sudjeluje ukupno 48 škola, odnosno 23.272 učenika. U 31 školi odore nose svi učenici, a u 17 škola samo pojedini razredi koji su odore dobili još tijekom travnja.

Grad je tako ove godine na uniforme potrošio oko 12,5 milijuna kuna (12.446.250 kuna). Isto, otkrili su nam, planiraju i iduće školske godine. Za ovu godinu novo naručivanje školskih odora više nije moguće jer je javna nabava obavljena za količinu koju su škole dostavile Gradskom uredu.

U GU navode kako se u paket odora ubrajaju dvije majice kratkih rukava, jedna majica dugih rukava, tzv. hoodica (lagana pamučna jakna s kapuljačom) i obuća (startas tenisice).

"Molili smo ravnatelje da oprezno pristupe pitanju uniformi"

I dok je iz gradskog proračuna potrošeno 12,5 milijuna kuna na uniforme, učenici ih nisu obavezni nositi u školu.

"Nošenje školskih odora nije obvezno niti u jednoj školi koja se odazvala inicijativi da se one nabave njihovim učenicima. U dopisu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, upućenom 1. veljače 2017., svim osnovnim školama u gradu Zagrebu navedeno je kako inicijativa za uvođenjem školskih odora predviđa da se za sve učenike, odnosno razredne odjele koji to žele, osiguraju u proračunu Grada Zagreba sredstva za izradu i nabavu školske odore razrednog odjela ili škole.

Također, navedeno je i da ovaj Ured moli sve ravnateljice/ravnatelje da, oprezno i s uvažavanjem, pristupe pitanju uvođenja školske odore u svojoj školi, imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika.


Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport potiče nošenje odore kao svakodnevne školske odjeće, no isto tako u dopisu, koji je u ožujku upućen svim školama, navedeno je da se neće sankcionirati učenici koji ih neće redovito nositi, bez obzira na razloge, stoji u odgovoru GU za Index.

Nema sankcija za nenošenje

Svrha inicijative uvođenja školskih odora tvrde nam, nije sankcioniranje za nenošenje školske odore, već "promoviranje poticajnog radnog okružja u kojem će se učenicima omogućiti aktiviranje maksimalnih kognitivnih potencijala i isticanje znanjem, pozitivnim ponašanjem, prijateljskom, vršnjačkom i kolegijalnom suradnjom i empatijom, a ne odjećom".

Objašnjavaju kako je cilj nošenja školskih odora pomoći djeci u razvijanju osjećaja pripadnosti razrednom odjelu i školi u cjelini i nikako ne smije biti razlikovni čimbenik u bilo kojem pogledu.

Prilikom najave da se uvode uniforme, razgovarali smo s nekoliko ravnatelja zagrebačkih osnovnih škola.

Neki misle da bi uniforme mogle pridonijeti osjećaju zajedništva te da bi se smanjile materijalne razlike među djecom. Drugi, pak, kažu da će se i dalje vidjeti razlike pa za primjer navode mobitele i obuću po kojima se i dalje, tvrde, vide razlike među djecom.

Što su gradu prioriteti?


Ima i onih koji kažu da postoje daleko veći prioriteti koji se trebaju rješavati po školama, kao što su derutne fasade, sanitarije, prozori.

Da mnoge škole vape za ulaganjem pokazuje i primjer zagrebačkih gimnazija Klasične i XVI. u Križanićevoj. Podsjetimo kako je Index prvi pisao o problemu derutne zgrade s koje padaju prozori, a jedan je tako pao na učenika i rasjekao mu glavu. Iako se to dogodilo prije godinu dana, prozori još uvijek nisu zamijenjeni.

Pročelnik GU za obrazovanje, Ivica Lovrić, roditeljima gimnazijalaca obećao je da će se novi prozori postaviti tijekom ljeta, ali kao što smo pisali, to se nije dogodilo.

Pročitajte više