Skoplje: Održana konferencija ministara obrane potpisnica Jadranske povelje

ŽELIMO da naš napredak na euroatlantskom putu bude obilježen na skorašnjem summitu NATO-a u Istanbulu jasnim signalom da smo predviđeni za članstvo ne kasnije od 2007. godine, ističe se u zajedničkoj izjavi s Konferencije ministara obrane zemalja potpisnica Jadranske povelje, koja je u petak održana u Skoplju.

Ističući zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za podršku Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji za članstvo u NATO-u, svake zemlje pojedinačno, u izjavi su istaknuta i njihova dostignuća u provođenju trilateralnog akcijskog plana obrane koji predviđa zajedničke vježbe i susrete, na stručnoj i visokoj političkoj razini, o pitanjima obrane, borbe protiv terorizma i osnivanja zajedničkog sanitetskog tima koji bi djelovao u Afganistanu.

Govoreći o reformama oružanih snaga u svjetlu prijetnji sigurnosti svijeta i regije, prije svega međunarodnim terorizmom, organiziranim kriminalom i krijumčarenjem ljudi i dobara, hrvatski ministar obrane Berislav Rončević je naglasio da je Hrvatska počela proces restrukturiranja i prilagođavanja obrambenih i vojnih kapaciteta na isti način kako to čine članice NATO-a, da bi hrvatske oružane snage mogle odgovoriti svim izazovima i pokazati da su sposobne i odgovorne.

Trojica ministara zemalja Jadranske povelje, Berislav Rončević, Vlado Bučkovski (Makedonija) i Pandeli Majku (Albanija) dali su potporu Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori, čiji su ministri Nikola Radovanović i Prvoslav Davinić bili nazočni kao promatrači, u njihovim naporima za uključivanje u Partnerstvo za mir.

Sljedeća Konferencija ministara obrane zemalja Jadranske povelje održat će se u Hrvatskoj.

Na marginama skupa ministar Rončević razgovarao je sa svojim makedonskim kolegom Vladom Bučkovskim i kako je izjavio dogovoreni su oblici daljnje suradnje posebno u izobrazbi časnika i organiziranju vojnih vježbi.

Pročitajte više