SKOPLJE: POTPISIVANJEM DEKLARACIJE ZAVRŠILA KONFERENCIJA "OD JADRANSKE POVELJE DO PUNOPRAVNOG ČLANSTVA"

Potpisivanjem Deklaracije o euroatalantskom partnerstvu i suradnji između Hrvatske, Makedonije i Albanije u subotu je u Skoplju završila dvodnevna konferencija pod naslovom "Od Jadranske povelje do punopravnog članstva".

Deklaracijom je predviđen osnutak koordinacijskoga tijela euroatlantskih asocijacija triju zemalja koje će organizirati zajedničke projekte vezane uz Jadransku povelju.

Radovan Vukadinović, potpisnik u ime Atlantskog vijeća Hrvatske, izjavio je kako je Deklaracija simbol suradnje kojom će se ostvariti cilj - punopravno članstvo u NATO-u te približavanja euroatlantskih ideja običnim ljudima triju zemalja.

Kad je riječ o regionalnoj suradnji, u subotu je održan forum na kojemu je, među ostalim, rečeno da je proces proširenja NATO-a čvrst program koji podrazumijeva uspješno polaganje testova vezanih uz opću stabilnost, sigurnost poslovanja, edukaciju mikrosredina i regionalnu suradnju.

U vezi s edukacijom i regionalnom suradnjom, Hrvatska je, prema riječima Lidije Ćehulić, predložila da se u studenome ove godine u Zagrebu održi konferencija o jačanju sigurnosti i suradnji triju zemalja, na kojoj bi sudjelovale i ostale zemlje u regiji. Za edukaciju je ponudila ljetnu školu Atlantskog vijeća Hrvatske na otoku Šipanu, koju je dosad završilo 350 polaznika, uglavnom iz bivše Jugoslavije i Jugoistočne Europe.

U protekla dva dana na Konferenciji je jasno istaknuto da svaka zemlja mora ispuniti svoje obveze kad je riječ o reformama, a Makedonija dodatno provesti i Ohridski ugovor kako bi stigle na prag NATO-a.

Američki predstavnik rekao je da će zemlje Jadranske povelje dobiti poziv za članstvo u NATO-savezu godine 2006. ili 2007.

(Hina) xmda ydgk

Pročitajte više