Skoplje: Proširen popis nepoželjnih osoba za EU

VIJEĆE ministara EU proširilo je popis nepoželjnih osoba iz Makedonije, Albanije i s Kosova. Riječ je o osobama za koje se smatra da su sklone ekstremizmu i nasilju.

Prošlogodišnji popis nepoželjnih osoba kojima je zabranjen ulaz u EU proširen je s još devet Albanaca iz Makedonije, s Kosova i iz Albanije, objavilo je u utorak Vijeće ministara uz obrazloženje da Unija neće tolerirati ekstremizam i nasilje.

Od devetorice nepoželjnih šestorica su iz Makedonije, među kojima Ruždi Matoši, zastupnik u makedonskom parlamentu i glavni tajnik Demokratske partije Albanaca, te Agim Krasniqi, jedan od vođa naoružane skupine koja je potkraj prošle godine dva mjeseca okupirala selo Kondovo u blizini Skoplja. Na popisu su i Taip Mustafa, albanski zapovjednik u oružanom sukobu s makedonskim snagama 2001. godine, Naser Masini, član Demokratske partije Albanaca i Fatmir Limani osumnjičen za bombaške akcije u Kičevu prije nekoliko godina.

Od kosovskih Albanaca na popisu su Emruš Suma, šef osiguranja predstavnika albanske stranke Demokratske unije za integraciju u koalicijskoj vladi Makedonije, i Lirim Jakupi, jedan od sudionika u okupiranju sela Kondovo, koji je sada u zatvoru na Kosovu optužen za terorizam, ubojstva i kriminal.

Na popisu je i Idajet Bećiri, čelnik Stranke za nacionalno jedinstvo u Albaniji i glavni tajnik Fronte za nacionalno ujedinjenje Albanaca, koji je do sada bio u zatvorima u Albaniji, Srbiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Prije nekoliko mjeseci za skopski list na albanskom jeziku Lobi, Bećiri je izjavio da je njegova jedina krivnja što želi ponovno ujedinjenu etničku Albaniju kakva je bila prije Berlinskog kongresa 1878. godine.

Na prošlogodišnjem popisu nepoželjnih za Europsku uniju bili su sudionici oružanog sukoba 2001. godine Avdil Jakupi, Džemali Hiseni, Izair Samiu, Fadil Sulejmani kao i pripadnici postrojbe specijalaca MUP-a Makedonije Goran Stojkov i Goran Georgievski.

Pročitajte više