Rehn traži ispunjenje normi za ulazak u europsku obitelj

VISOKI povjerenik za proširenje Europske Unije Olli Rehn pozvao je u ponedjeljak u Prištini kosovske institucije da ispune obveze prema svim međunarodnim institucijama, uključujući i Međunarodni sud za ratne zločine u den Haagu (ICTY), a kosovske Srbe da se uključe u kosovske institucije.

Rehn je izjavio je Kosovo na dobrom putu ostvarenja standarda koje je odredila međunarodna zajednica te izrazio potporu Europske Unije Kosovu uoči početka razgovora o konačnom statusu Kosova.

Rehn je u ponedjeljak razgovarao u Prištini s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom Ramushem Haradinajem, zamjenikom šefa UNMIK-a Larrijem Rossinom i političkim čelnicima Albanaca i Srba na Kosovu.

Rehn je ocijenio da Kosovo ima svoje mjesto u velikoj europskoj obitelji, ali da mora ispuniti predviđene europske norme i standarde.

Kosovo treba postati "tolerantno, demokratsko i multinacionalno društvo u kojem svi građani imaju pravo živjeti, raditi i slobodno se kretati, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti", izjavio je Rehn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je pozvao Washington i Bruxelles na pronalaženje zajedničkog stajališta o budućnosti Kosova.

Kosovski sugovornici obećali su da će raditi na ispunjenju kriterija koje zahtijeva Europska Unija za integraciju u europsku obitelj.

Visoki povjerenik za proširenje Europske Unije posjetit će nakon Prištine Beograd.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara