Skup "Budućnost na rubu močvare"

SKUP "Budućnost na rubu močvare" počeo je danas u Potoku, selu nedaleko od Parka prirode Lonjskog polja.

Organizirali su ga, u povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, 2. veljače, kutinski Ogranak Matice hrvatske, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje iz Jasenovca te Mjesni odbor i KUD "Potočanka" iz Potoka, a na predavanjima i filmskim projekcijama bilo je oko 300 stanovnika toga kraja.

U stručnim izlaganjima o zaštiti ptica močvarica, biljnih zajednica i tradicionalnog graditeljstva osobito je istaknuta vrijednost Lonjskog polja, najvećega hrvatskog močvarnog područja, na čijih 50.000 hektara obitava 239 vrsta ptica.

Filmski dio skupa počeo je predstavljanjem pretiska redateljske knjige "Zakon rijeke", neostvarenoga filmskog projekta Franje M. Fuisa iz godine 1943. Pretisak je objavila koprivnička "Alineja". Nakon toga premjerno je prikazan dokumentarni film Borisa Krstinića "Dan kao godina", čije su scene Lonjskog polja snimane posljednjih šest godina.

Izveden je i bogat foklorni program, predstavljeni su zaboravljeni obrti, a za potpun snježni ugođaj pobrinuli su se članovi Konjogojske udruge "Moslavina", koji su organizirali vožnju zaprežnim saonicama.

O zaštiti močvara kao vrijednih eko-sustava, na koju potiče Ramsarska konvecija, čija je Hrvatska potpisnica od 1994., bit će govora i na skupu u Matici hrvatskoj u Zagrebu na sam Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače.

(Hina) xdpas yjn

Pročitajte više