Skup o egzodusu Istrana između dva i nakon 2. svjetskog rata

"Egzodus Istrana između dva rata i nakon 2. svjetskog rata" tema je znanstvenog skupa koji je danas, u organizaciji Saveza udruga boraca i antifašista Istarske županije, održan u Pazinu.

Otvarajući skup koji je okupio pedesetak sudionika i znanstvenika, predsjednik istarskih antifašista Miho Valić rekao je kako je to prvi put da se u Hrvatskoj na nekom skupu raspravlja o esulima s istočne hrvatske i slovenske obale Jadrana koji su od 40-ih do 50-ih godina 20. stoljeća odlazili u Italiju.

Kako je izjavio akademik Petar Strčić, on je u svojim istraživanjima došao do zaključka kako su od sto tisuća tadašnjih esula većina njih bili Hrvati, a ne Talijani, kako to prikazuju talijanski povjesničari.

Po njegovim riječima, Hrvati su u Italiju emigrirali uglavnom nezadovoljni poslijeratnim gospodarskim i političkim okolnostima, dok su preko Italije, kako je rekao, "zapravo tražili slobodan put u prekooceanske zemlje".

Strčić je izjavio kako povremeno otvaranje problema talijansko-talijanaškog egzodusa odgovara jedino političarima koji bespotrebno opterećuju međudržavne odnose. Stoga on smatra kako je krajnje vrijeme da slovenski, talijanski i hrvatski političari prestanu zloupotrebljavati esule u politikantske svrhe te da to pitanje prepuste povjesničarima i znanstvenicima.

Akademik Strčić posebno se osvrnuo na zadnji val iseljavanja iz Istre pokrenut u staljinističkom razdoblju.



(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više