Skupine nogometnih navijača protiv mjera predloženih zakonom o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima

Predstavnici navijačke skupine Bad Blue Boysa najavili su da će sutra, prije početka saborske sjednice, zastupnicima podijeliti pismo u ime navijačkih skupina iz čitave Hrvatske u kojem izražavaju ogorčenje rješenjima iz predloženog zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima.

Vlada je taj zakonski tekst uputila u hitnu saborsku proceduru. Prošlog su ga petka u Saboru podržali klubovi vladajuće koalicije i IDS-a, dok su oporbeni klubovi zatražili da se doradi i da se u Saboru raspravi i donese po redovitoj proceduri.

Navijačke skupine u pismu navode da nisu protiv kažnjavanja navijačkih ispada, ali da je predloženi zakon "toliko rigorozan i daje tolike ovlasti policiji i redarima da mu je očita namjera uništiti hrvatsku navijačku scenu".

Prosvjeduju što ih se nije konzultiralo kod izrade zakonskog teksta koji ih, kako tvrde, "pretvara u građane drugog reda, krši njihova ljudska i građanska prava". Također navode da je u suprotnosti s drugim zakonima i dijelom protuustavan.

U pismu najavljuju da će se protiv tako predloženog zakona boriti svim legalnim sredstvima, uključujući i masovne prosvjede širom Hrvatske i pred Hrvatskim saborom.

Neistinom smatraju obrazloženje predlagatelja da su povod za donošenje zakona sve učestaliji neredi hrvatskih navijača na stadionima u Hrvatskoj i inozemstvu. Smatraju da se taj zakonski prijedlog "iz ladica izvlači tek sada kada su nedavni sukobi u Kranju aktualnoj politici pomrsili političke račune". Po njima, istina je da po službenim policijskim statistikama nereda i vandalizma iz godine u godinu ima sve manje.

Saborskim zastupnicima zamjeraju što "prepisuju britanski zakon o navijačima, a nisu prepisali strane zakone koji sprječavaju nasilje općenito". Pitaju zašto bi netko bio strožije kažnjen za tuču na stadionu, nego na ulici, disco klubu ili kafiću.

"Žao nam je da se prije ovog zakona i u tako nevjerojatno hitnom postupku nije donio zakon o sukobu interesa, ali očito se u Hrvatskoj ponašanju prvi moraju naučiti navijači, a tek onda političari", ističu u pismu nogometne navijačke skupine.

U pismu tvrde da određene strukture u hrvatskom nogometu i sportu koriste izgrede na stadionima kao izliku i alibi za vlastite propuste koji su doveli do drastičnog pada broja gledatelja.

Također pitaju, zašto je, ako se zakonom nastoji spriječiti nasilje na stadionima, njegov velik dio bavi zabranom pjevanja nepoćudnih pjesama i nošenja transparenata. Znači li to ponovno uvođenje verbalnog delikta, pitaju se navijači.

Potpisnici pisma su navijačke skupine Armade, Bad Blue Boysa, Funcuta, Kohorte, Torcide, Tornada, Ultrasa i White Stonesa.

Zakonskim tekstom uz ostalo se predlaže da se sudionicima nereda i nasilja za vrijeme ili nakon sportskog natjecanja može uz novčane kazne zabraniti dolazak na sportska natjecanja od jedne do pet godina.

Pročitajte više