SKUPŠTINA KOSOVA ODGODILA RAZMATRANJE IZMJENA USTAVNOG OKVIRA KOSOVA

Skupština Kosova odgodila je u srijedu, na zahtjev vršitelja dužnosti civilnoga upravitelja UNa Charlesa Brayhsowa, raspravu o izmjenama Ustavnog okvira Kosova kojima se želi omogućiti prijenos ovlasti s UNMIKa na kosovske institucije.

Administracija UNMIK-a ističe kako, na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti, bilo kakve izmjene Ustavnog okvira može inicirati samo civilni upravitelj UN-a na Kosovu.

"Nakon brojnijih argumenata i protuargumenata suglasili smo se da se još jednom pruži šansu partnerstvu i produktivnoj suradnji. Uvjeren sam da ovoga puta postoji veća spremnost UNMIK-a da se uključi u rad Skupštine", rekao je među ostalim predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci obećavši razmatranje ovog pitanja na jednoj od skorih sjednica.

U današnjem zasjedanju Skupštine Kosova nisu sudjelovali zastupnici srpske koalicije "Povratak", a član predsjedništva Skupštine Oliver Ivanović ocijenio je tu inicijativu opasnom i neprihvatljivom dodajući da je ona osuđena na neuspjeh i da je to razlog za nepovjerenje između Albanaca i Srba.

Prijedlogom promjena Ustavnog okvira taj bi akt, prema zamisli skupštinske komisije, trebao prerasti u privremeni ustav Kosova, čemu se protive srpski zastupnici koalicije "Povratak" koji već neko vrijeme bojkotiraju rad Skupštine Kosova.

Skupština Kosova razmatra pitanje procesa privatizacije koji je već više mjeseci blokiran.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više