Skupština Srbije donijela rezoluciju o Kosovu i Metohiji

S 220 glasova "za" i jednim suzdržanim, Skupština Srbije usvojila je u petak Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, kojom se vlada Srbije obvezuje pripremiti prijedlog za političko rješenje situacije u pokrajini.

"Prijedlog mora počivati na stavovima da je Kosovo neotuđivi dio Srbije i Srbije i Crne Gore, da Srbi na Kosovu moraju imati nova institucionalna jamstva svog položaja i bolju zaštitu prava, kao i da Srbija mora osigurati opstanak, sigurnost i povratak kosovskih Srba", piše u Rezoluciji koju su podržale sve parlamentarne stranke.

Nasilje na Kosovu od 17. do 19. ožujka Rezolucija definira "etničkim čišćenjem koje ugrožava stabilnost cijele regije" i ocjenjuje "neophodnim preispitati cjelokupnu politiku UN-a u pokrajini".

Rezolucija poziva na poštivanje načela međunarodnog prava, o nepovredivosti granica, kao i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, a međunarodnu zajednicu da "odlučno" istraži počinjene zločine i kazni počinitelje.

"Zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu je nemoguć", obrazložio je rezoluciju srbijanski premijer Vojislav Koštunica i zauzeo se opet za srpsku autonomiju koja "otvara mogućnost da Albanci i Srbi žive jedni pored drugih".

Rezolucijom se poziva na trenutačnu obnovu kuća, crkava i manastira, "kako bi se u njih vratio život i albanskim teroristima jasno pokazala uzaludnost njihovog plana", te potreba izrade efikasnih načina da država Srbija zaštititi kulturno-povijesne spomenike i vjerske objekte na Kosovu.

Pročitajte više