SKUPŠTINA TALIJANSKE UNIJE: UKINUTI ODLUKE NARODNOG SVEUČILIŠTA IZ TRSTA

Vijećnici Skupštine Talijanske unije (TU), koja se danas održava u Rijeci, zatražili su da Narodno sveučilište iz Trsta ukine jednostranu odluku kojom se prekida provođenje Trajnog plana o suradnji i financiranju kojega su 1996. dogovorili tršćansko Narodno sveučilište i Talijanska unija, a podržala Talijanska Vlada.

Od 72 vijećnika, na današnjoj Skupštini sudjeluje oko 50. Predstavnici Narodnog sveučilišta iz Trsta nisu se odazvali pozivu da sudjeluju u radu Skupštine TU-e.

Narodno sveučilište iz Trsta zatražilo je sredinom prošle godine od Talijanske unije da dostavi financijski plan za 2003. Unija taj plan nije izradila do kraja 2002., a Narodno je sveučilište iz Trsta u prosincu 2002. donijelo odluku o prekidu financiranja Unije na osnovi Trajnog plana.

Skupština Talijanska unija također zahtijeva nastavak financiranja svojeg djelovanja, a zatražit će i pokretanje sudskog postupka pri tršćanskom regionalnom sudu radi odluke Narodnog sveučilišta u Trstu o uskraćivanju novca talijanskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj i Sloveniji, koju smatraju nelegalnom, te isplatu nastale štete.

Od Narodnog sveučilišta zatraženo je i da ukine odluku o osnivanju slične ustanove u Hrvatskoj.

Kupoprodajni ugovor kojim Narodno sveučilište kupuje nekretninu namijenjenu za sjedište talijanske zajednice u Malome Lošinju treba preispitati i utvrditi njegovu valjanost i usklađenost sa hrvatskim zakonima, zaključeno je.

Skupština je prihvatila i zaključak da se predstavnicima Talijanske unije omogući uvid u dokumentaciju o načinu korištenja novca kojim za financiranje talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji raspolaže Narodno sveučilište u Trstu.

Naime, od oko 8,6 milijuna eura koje na godinu talijanska Vlada odobrava za talijansku zajednicu u Hrvatskoj i Sloveniji, sa 6 milijuna eura raspolaže tršćansko Narodno sveučilište, a 2,5 milijuna eura doznačuje se izravno Talijanskoj uniji.

Članovi Skupštine izrazili su zahvalnost na potpori talijanske Vlade te zatražili da se ona založi za hitan nastavak financiranja Unije. Zahtijevaju da se poštuje subjektivitet i autonomija talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji i Talijanske unije kao njena legitimna predstavnika.

Protiv usvojenih zaključaka glasovala su tri vijećnika - predsjednik Zajednice Talijana u Puli Tulio Persi, predsjednik Zajednice Talijana u Opatiji Pietro Nutrizio i predsjednik Zajednice Talijana iz Mošćeničke Drage Teobaldo Rossi.

Oporbeni vijećnici zatražili su jači nadzor upravljanja novcem u TU-i i više kompetencije njena vodstva.

Tijekom rasprave o odnosima Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu vršitelj dužnosti ravnatelja talijanske izdavačke kuće Edit iz Pule Fabrizio Radin je kazao da je prestanak financiranja talijanske zajednice izazvao velike probleme u toj kući te da su plaće za prosinac djelatnicima isplaćene samo zahvaljujući pomoći riječkoga Novoga lista. Uz to, Edit su poduprli i hrvatski Vladin Ured za manjine te Istarska i Primorsko-goranska županija. Predložio je da se protiv Tulija Persija, radi djelovanja na štetu Tu-e, provedu stegovne mjere.

Pietro Nutrizio osvrnuo se na izjavu istarskog župana Ivana Jakovčića u kojoj je podržao stavove Talijanske unije i kazao da ´bi mu bilo bolje da šuti´, a predsjedniku Unije Mauriziju Tremulu osporio kompetenciju za vođenje Unije.

U nastavku skupštine vijećnici će raspravljati o financijskom planu TU-e za 2003. Po tom planu za programe talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji predviđa se 3,6 milijuna eura, od čega Narodno sveučilište raspolaže s 2,5 milijuna, a za kapitalna ulaganja i održavanje 5 milijuna eura, od čega preko tršćanskog sveučilišta 3,5 milijuna.

Pročitajte više