Skupštinska oporba zadovoljna jednoglasnom podrškom u slučaju Ferenčak

KLUBOVI oporbenih stranaka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini: HSP-a, HIP-a i Hrvatskih socijaldemokrata, Hrvatskih narodnjaka, Hrvatskog bloka i SIN-a danas su izrazili zadovoljstvo jučerašnjom jednoglasnom potporom gradskih zastupnika o slučaju Srećka Ferenčaka.

Na skupštinskoj sjednici jučer su ih gradski zastupnici jednoglasno podržali u prijedlogu da se Poglavarstvo obveže na očitovanje o slučaju Srećka Ferenčaka (HNS), člana Poglavarstva, u vezi prodaje građevinskog zemljišta namijenjenog Hrvatskom nanbudo institutu za izgradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

"Smatramo da su se tim činom gradski zastupnici pridružili ocjeni i poruci uzoritog kardinala Josipa Bozanića", rekao je Kažimir Varda (Hrvatski blok), stranački kolega Tomislava Jelića, koji je pokrenuo cijeli slučaj.

Jelić je rekao da su mu kardinalova božićna poslanica kao i poruka iz zatvora Daria Kordića jako važne. Ustvrdio je da bez relevantnih dokaza nikada nije nikoga optuživao, a na Ferenčakove optužbe da je tijekom Domovinskog rata tjerao iz stanova Srbe iz Zagreba rekao je da nisu vrijedne demantija.

"To je stari model diskreditiranja", ocijenio je predsjednik HSD-a Zdravko Tomac te izrazio zgražanje činjenicom da se HNS, čiji je Ferenčak glavni tajnik, nije očitovao o "teškoj prevari" u kojoj su, navodi Tomac, dva čovjeka (Srećko Ferenčak i Petar Turković) zemljište namijenjeno za humanitarne svrhe prodali trgovačkom centru za 10 puta veći iznos.

"Ako ne osjeća da kao moralni čin mora dati ostavku, moraju ga smijeniti građani na izborima", poručio je Miroslav Rožić (HSP) pitajući što jedan političar još mora učiniti da bi dao ostavku.

Na upit hoće li tražiti Ferenčakovu smjenu Rožić je rekao da oporba kao manjina ne može smijeniti Ferenčaka, ali da očekuju da će to učiniti koalicijski partneri, žele li sačuvati svoj dignitet.

Krešimir Franjić (Hrvatski narodnjaci) je upitao zašto Ferenčak nije srušio sve što je bespravno sagradio i je li mu se i tu "gledalo kroz prste" kao i 1996. kad se dodjeljivalo zemljište.

Oporbeni zastupnici su zahvalili Jeliću i izrazili uvjerenje da će na tom konkretnom primjeru i sva ostala nadležna državna tijela postupiti po zakonu.

Pročitajte više