Slavni francuski meteorolog dobio otkaz na javnoj televiziji zbog propitkivanja klimatskih promjena

Screenshot: dailymotion

METEOROLOG čije je lice poznato svim Francuzima dobio je otkaz nakon promocije knjige u kojoj kritizira političare i znanstvenike zbog, kako kaže, alarmantnih i pretjeranih gledišta o klimatskim promjenama.

> Francuski "Vakula" izazvao oluju knjigom koja propitkuje klimatske promjene

Philippe Verdier je o uručenom otkazu javio tijekom vikenda u videozapisu u kojem potez javne televizije France 2 naziva "napadom na slobodu medija".

Televizija nije komentirala odluku, ali francuski mediji pišu da je Verdier prekršio etička pravila. Glavna ravnateljica Delphine Ernotte je ranije rekla da će mu biti dozvoljeno da ostane "u ime slobode izražavanja."

Meteorolog je nakon prošlomjesečne objave knjige "Istraživanje klime" u kojoj tvrdi da vodeći klimatolozi u sprezi s političarima obmanjuju javnost o klimatskim promjenama poslao otvoreno pismo francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu u kojem navodi da dolazeća konferencija o klimi "neće riješiti ništa".

U Parizu će se od 30. studenog do 11. prosinca održati konferencija na kojoj će visoki predstavnici 196 zemalja dogovoriti globalne mjere za usporavanje klimatskih promjena, podsjeća Guradian.

Pročitajte više