Slavonski načelnik obećao srediti kaos s novcem. Sad je otkriven još veći kaos

Ilustracija: Donjiandrijevci.hr, Hdz.hr

"PRIDRŽAVAT ću se uputa Državne revizije te srediti financijski kaos u vlastitoj Općini", obećao je za Index u rujnu 2017. godine tada HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanović u Općini Donji Andrijevci. Naime, povod za razgovor s njim bilo je izvješće Državne revizije u kojem je stajalo da su u Općini Donji Andrijevci podizali gotovinu s općinskog računa, da ne postoji nikakva dokumentacija za uplate Općine na pojedine račune te da je u računovodstvu vladao totalni kaos.

>> I HDZ-ov načelnik iz Donjih Andrijevaca uzimao gotovinu iz općinske blagajne

Radovi bez natječaja, a oni koji su bili raspisani su totalno nerazumljivi

Danas, dvije godine kasnije, isti načelnik, koji je sada u HDS-u, ponovno se našao na meti Državne revizije, a izvješćem bi se opet trebalo pozabaviti Državno odvjetništvo.

Naime, novo izvješće o obavljenoj Financijskoj reviziji Općine Donji Andrijevci za 2018. godinu pokazalo je kako je u financijskim izvještajima imovina Općine iskazana u manjem iznosu, i to za  za 7,6 milijuna kuna. No to nije sve. U knjigama se ne vide obveze teške 1,6 milijuna kuna, a nikako se ne može utvrditi jesu li zapravo rashodi i prihodi od 1,7 milijuna kuna uopće stvarni jer nisu ni evidentirani na računima. Ukratko - računovodstveni kaos.  

"Iz dokumentacije za reprezentaciju u iznosu većem od 110.000,00 kn i za nabavu građevinskog materijala u iznosu 82.000,00 kn nije vidljivo za što su utrošeni", stoji u zadnjem nalazu Revizije uz dodatak da poslovne knjige nisu vođene ažurno ili ne sadrže podatke koje bi morale sadržavati.

Još veći kaos u javnoj nabavi

U javnoj nabavi zabilježen je još veći kaos, posebno u dijelu bagatelne nabave. Iz raspisanih natječaja nije ni vidljiv predmet nabave, a ni u koju su svrhu angažirane pojedine tvrtke ili u koju je svrhu isporučena roba. O razmjeru kaosa dovoljno govori činjenica da je proračun za javnu nabavu iznosio 3,3 milijuna kuna! Za neke radove nisu ni nađeni nikakvi natječaji.

Od 27 primjedbi u dvije godine riješio tek njih 13

"U evidenciji izdanih narudžbenica u 2018. upisano je 12 predmeta nabave u vrijednosti 515.862,00 kn, a prema Statističkom izvješću o javnoj nabavi, vrijednost jednostavne nabave u 2018. iznosi 3.573.607,00 kn", stoji u nalazu Revizije. U odgovoru na nalaz Revizije Općina se obvezala da će "ubuduće detaljnije i preciznije utvrđivati pojedine proračunske pozicije u posebnom dijelu proračuna koje će biti temelj za realnije planiranje vrste nabave s jasno utvrđenim predmetom nabave".

No, kako su već velike nepravilnosti utvrđene prije dvije godine, pitanje je koliko je načelnik Općine to uopće u stanju raditi. Od ukupno 27 preporuka Ureda revizije, Općina je postupila po njih svega 13.

Prije dvije godine načelnik Općine nam je objašnjavao kako je morao uzimati novac s računa da bi mogao kupiti kosilicu te da bi novac dao siromašnima. Govorio je kako je isplatio sebi božićnicu, i to greškom, kao što je greškom isplatio 39 tisuća kuna zaposlenicima općine kao naknadu za sjedenje u predstavničkim tijelima, što im je ionako bilo u opisu posla.

Pravdao se jednom službenicom

"Jedna službenica obavlja sve poslove koji se odnose na planiranje i izvršavanje proračuna, izradu financijskih izvještaja, vođenje svih analitičkih evidencija kao što su evidencija uplate komunalnih doprinosa, naknade za legalizaciju, zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta, komunalne i grobne naknade, najma stanova i dr. Planiranje i izvršavanje proračuna i proračunsko izvještavanje su izuzetno stručni i složeni poslovi propisani kako Zakonom o proračunu tako i podzakonskim aktima te Zakonom o fiskalnoj odgovornosti", objašnjavao nam je Marijanović prije dvije godine.

No, sada je situacija gotovo ista, ako ne i gora.

Pročitajte više