Slavonsko-baranjski sindikat pozdravlja najavu uvoza goveđeg mesa iz EU-a

SLAVONSKO-BARANJSKI sindikat (SBS) pozdravlja najavu ukidanja zabrane uvoza goveđeg mesa iz zemalja Europske unije, posebice iz Austrije jer je ta zemlja imala samo jedan slučaj kravljeg ludila na 700.000 ispitanih uzoraka, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Predsjednik SBS-a Ivan Mačaš ocijenio je kako nema razloga sumnjati da je Austrija "čista od bolesti kravljeg ludila", a da su neke udruge politikantski reagirale na najavu ukidanja zabrane uvoza goveđeg mesa. Rekao je kako je iznenađen negativnom reakcijom Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), koji je najavio mogućnost prosvjeda, ocijenivši da je i proteklih godina bilo problema s tržnim viškovima mesa te uvozom neprovjerenog mesa iz Australije i Novog Zelanda, ali da neke udruge tada uopće nisu reagirale.

Mačaš je kazao kako će Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predložiti da uvoznici mesa moraju otkupiti i dio mesa s domaćeg tržišta, te da im se u suprotnom ne izda ponovno uvozna dozvola. Dodao je kako će SBS predložiti označavanje domaćih i uvoznih proizvoda, posebice od mesa, u trgovinama i mesnicama, kako bi se potrošači mogli opredijeliti koju će hranu kupovati.

S obzirom na praksu kašnjenja poticaja Mačaš je rekao kako će Sindikat tražiti da Ministarstvo utvrdi točne datume za isplatu poticaja te da će, u slučaju kašnjenja, na iznose poticaja Sindikat tražiti zaračunavanje zateznih kamata, "ako treba i putem suda".

(Hina) xvuč ymć

Pročitajte više