Slijedeći tjedan u EU

NA SAMOM početku sljedećeg tjedna održat će se dva sastanka Vijeća Europske unije nakon čega nastupa ljetna stanka, koja će trajati do početka rujna.

U ponedjeljak će se u Bruxellesu sastati ministri unutarnjih poslova i pravosuđa zemalja članica na redovitom sastanku Vijeća. Finsko predsjedništvo najavilo je da će se razgovarati o stanju u Libanonu, gdje je od 12. srpnja više od pola milijuna ljudi izbjeglo iz svih domova. Ministri će razgovarati o pomoći koje EU-u u okviru postojećih mehanizama može pružiti ljudima koji bježe od borbi u južnom Libanonu.

Na dnevnom redu je i rasprava o drugoj generaciji Schengenskog informacijskog sustava (SIS II). Nakon zabrinutosti Europskog parlamenta za zaštitu podataka, predsjedništvo EU-a očekuje da se može postići kompromis prihvatljiv europskim zastupnicima, koji su izrazili sumnje u pogledu planova za uvođenje biometrijskih podataka. Prvotno je bilo planirano da SIS II bude u potpunosti operativan u travnju 2007., a sada se čini da se to neće dogoditi barem do listopada sljedeće godine. Potpuno operativini SIS II preduvjet je za ulazak 10 novih zemalja članica EU-a i Švicarske u Schengensku zonu, područje bez unutarnjih granica.

Ministri će također razgovarati i o problemu migracija te o zajedničkim pravilima za izdavanje kratkoročnih viza za boravak u EU-u.

Također u Bruxellesu u ponedjeljak će se sastati ministri zemalja članica, koji čine Vijeće za konkurenost. Na dnevnom redu imaju samo jednu točku - Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj. Ministri će nastojati postići politički dogovor o Sedmom okvirnom programu za razdoblje 2007. do 2013. godine, kako bi mogao biti usvojen do kraja ove godine.

Europske institucije ponovno počinju s radom početkom rujna. Već 1. rujna u Finskoj će se održati neformalni sastanak ministara vanjskih poslova tzv. Gymnich. U rujnu Hrvatska nastavlja sa screeningom. Prvo na redu je bilateralni screening za poglavlje Sloboda kretanja radnika, 8. rujna.

EUinfo će tijekom ljetne stanke pratiti zbivanja u zemljama članicama i kandidatima, koja su vezana uz Europsku uniju.

 

Pročitajte više