Slike iz Klovićevih dvora krao djelatnik galerije

ZAGREBAČKA policija pronašla je kradljivca slika iz Klovićevih dvora i predala ga istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu koji ga je ispitao i pustio da se brani sa slobode.
Pronađena je i 31 od 61 ukradene slike, priopćili su predstavnici zagrebačke Policijske uprave na današnjoj konferenciji za novinare.

Rečeno je da se radi o 44-godišnjem djelatniku na pomoćnim poslovima pokradenog muzeja. Neslužbeno se saznaje da se radi o vozaču. On je od ožujka do 20. prosinca prošle godine tijekom radnog vremena iz depoa iznosio slike, a nakon posla ih odnosio kući. To je uspio uzimajući nakratko ključeve koji su služili samo u slučaju požara. Slike je prodavao na sajmovima antikviteta i kolekcionarima izravno ili preko posrednika.

Policija je do sada prikupila 31 sliku. Našla ih je kod osumnjičenog ili su ih dragovoljno predali građani znajući da su ukradene, kazao je načelnik općeg kriminaliteta PUZ-a Željko Prša.

Pronađene su slike Oskara Hermana, Josipa Crnoborija i drugih, mapa Branka Šenoe "Osijek sa Drave" s 12 radova, a pronašli smo i jednu neprijavljenu skulpturu Miroslava Krleže, kazao je Prša.

Vrijednost tri djela je oko 10 tisuća kuna, a cijene ostalih se kreće između 700 i tisuću kuna. Ukupna tržišna vrijednost svih ukradenih slika mogla bi iznositi oko 80 tisuća kuna, smatra Prša.

Istraga je krenula "iznutra" i 11. travnja se koncentrirala na spomenutog djelatnika muzeja, koji je bio na bolovanju zbog operacije. Istog dana on je uhićen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo teške krađe.

Motiv bi mogao biti, rekao je Prša, popravljanje lošeg materijalnog stanja u obitelji u kojoj postoji alkoholičar.

Pročitajte više