Slobodan Milošević optužen za krađu 11 milijardi dolara iz srpskog proračuna

SPECIJALNO tužiteljstvo u Beogradu odlučilo je podići optužnicu protiv pokojnog predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i njegovih pomoćnika, zbog iznošenja ogromne svote novca na račune banaka na Cipru devedesetih godina, piše B92.

Glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva Tomo Zorić rekao je da će se postupak formalno-pravno voditi samo protiv tadašnjeg direktora Savezne uprave carina, Mihalja Kertesa, i bivšeg zamjenika premijera tadašnje Jugoslavije, Jovana Zebića. Protiv Miloševića se ne može voditi budući da je preminuo, dok je protiv bivšeg premijera Nikole Šainovića postupak razdvojen jer je optužen pred Haškim tribunalom.

"Njima se stavlja na teret da su u periodu od 1994. godine do 5. listopada 2000. godine iskoristili svoje službene položaje i svoje ovlasti kako bi višemilijunske iznose novca iznijeli na Cipar. Novac su iznosili tadašnji radnici Savezne uprave carina, zatim radnici tadašnje Državne sigurnosti, kao i pojedini optuženi", rekao je Zorić.

Novac su koristili za financiranje Socijalističke partije Srbije i pojedinih poduzeća u kojima su na glavnim funkcijama bili članovi vladajućih stranaka, davani su za financiranje Jedinice za specijalne operacije (JSO), Državnu sigurnost, i još neke vladajuće stranke. Novac se koristio i u privatne svrhe, a iz države se iznosio u kovčezima i vrećama, uz blagoslov carinika, kojima je na čelu bio Mihalj Kertes.

Ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić, izjavio je da je 2001. godine putovao na Cipar kao šef tima za traženje novca koji je tijekom vladavine Slobodana Miloševića iznijet iz zemlje, ali da je ubrzo "skinut s tog slučaja". "Tadašnja vlada rekla je da zaboravim Cipar i ja sam zaboravio", rekao je Ilić.

O kojim se točno svotama radi, teško je utvrditi, budući da se radi o razdoblju između 1994. i 2000. godine, vremenu rata i hiperinflacije u Srbiji. No, suma koja nikada nije službeno utvrđena kreće se od pet do jedanaest milijardi dolara.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više