Sloković: Odijela za koja terete Sanadera nađena su u Barišićevom ormaru

Foto: Željko Lukunic/Pixsell

PRESUDU Sanaderu komentirali su i njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina zatvorske kazne u slučaju Fimi Media, dobili su kazne i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok HDZ mora platiti 3.5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14.6 milijuna.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu, sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15.8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

Bez obzira na to što je otpao bitan dio nepripadne koristi, izrečena je sad, nakon 10 godina, veća kazna nego ranije.

"Mislimo da se s ovom presudom ništa bitno nije promijenilo, nezadovoljni smo i dalje. Po nama, da bi presuda bila pravična i u javnom interesu kako bi pojačala povjerenje građana u pravosuđe, ona mora biti zakonita i pravedna. Ova to nije", rekla je novinarima odvjetnica Sloković.

Dodaje da su u situaciji gdje je, bez obzira što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi od dva milijuna eura, de facto izrečena ista kazna za Sanadera, nakon 10 godina suđenja.

"U velikom dijelu presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Dakle sve ono što je rečeno od strane (Nevenke) Jurak i (Dražena) Barišića, a zbog čega je Sanader suđen, opet je nekonfrontirano i u tom dijelu nije ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza", kazala je Sloković.

"Sanader opet nije konfrontiran s drugima. Ne prihvaćamo obrazloženje suda. Jako smo neugodno iznenađeni presudom. Recimo, odijela za koja terete Sanadera nađena su u ormaru Dražena Barišića", rekla je Sloković.

I Odvjetnik Čedo Prodanović poručio je kako će se žaliti na presudu.

"Već nam se sada na prvi pogled čini da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere iskazu Barišća, koji je dao 20 iskaza. S jedne strane iz razloga što je iskaz bio nekonfrontiran, ali ipak nije suđeno za 15,2 milijuna kuna koje je navodno po optužnici Sanader dobio. Ali se isto tako oslobađaju u ovom dijelu u odnosu na prijem novca estradnih umjetnika, što znači da se Barišiću nije vjerovalo", kazao je Prodanović.

Naglasio je da, unatoč njihovim višekratnim prijedlozima nije ispitivano porijeklo imovine drugooptuženog Dražena Barišića pa ostaje pitanje da je "možda upravo Barišić taj novac uzeo". "Mi to ne tvrdimo, ali apsolutno je enigma", kaže Prodanović.

I tužiteljica je najavila žalbu na presudu.

Sve izjave pogledajte u videu.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više