Izbori u Slovačkoj: Premijer Fico dobit će mandat za sastavljanje vlade

Foto: FAH

SLOVAČKI predsjednik Andrej Kiska rekao je da će zatražiti od premijera Roberta Fica da sastavi vladu, nakon izbora u subotu na kojima je Ficova stranka Smer dobila najviše glasova ali je izgubila parlamentarnu većinu.

Fico će imati težak zadatak dobiti dovoljnu potporu među osam stranaka koje su ušle u parlament, od kojih neke odbijaju s njim surađivati, ocjenjuje Reuters.

"Odlučio sam.. da ću već sutra zatražiti od čelnika Smera koji je dobio najviše glasova na izborima da formira vladu i većinu koja bi poduprla takvu vladu", rekao je Kiska.

Ficov Smer dobio je na parlamentarnim izborima u subotu najviše glasova, ali broj glasova koje je dobila oporba, uključivo i ekstremna desnica, komplicirat će formiranje nove vlade.

Fico, socijaldemokrat čiji su protuimigracijski stavovi vrlo slični onima njegovih susjeda Poljske i Mađarske, rekao je odmah po proglašenju izbornih rezultata da formiranje vlade neće biti lako.

Iza Smera koji ima 49 mjesta nalaze se liberali SaS s 21 mjestom i konzervativci OLANO-NOVA s 19 mjesta. Nacionalisti SNS-a, koalicijski partner Fica od 2006. do 2010., na četvrtom su mjestu s 15 mjesta.

Stranka bliska mađarskoj manjini Most-Hid dobit će 11 mjesta. Zastupnike u parlamentu imat će i konzervativna stranka SME Rodina (11) i centristi Siet Radoslava Prochazke (10), ali i ekstremno desna LS-Naša Slovačka (14 mjesta) .

 

Pročitajte više