Slovački predsjednik posjetio Zagreb: Korupcija neće usporiti ulazak Hrvatske u EU

SLOVAČKI predsjednik Ivan Gašparevič za vrijeme svog prvog posjeta Zagrebu s novinarima je razgovarao između ostalog i o gorućim problemima hrvatskog društva - korupciji i kriminalu.

"Korupcija se širi kao tumor i teško se uklanja. Na nju nitko nije imun. Ona se može obuzdati legislativnim mjerama, a vrlo je važno i javno mišljenje", kaže Gašparevič koji vjeruje da hrvatske po raširenosti korupcije ne odstupa drastično od ostalih europskih zemalja. "I Europska se unija mora boriti s tim problemom, zato smatram da korupcija ne mora usporiti Hrvatsku u pridruživanju euroatlantskim integracijama", kazao je Gašparevič nakon razgovora sa Stjepanom Mesićem.

Novinarima se obratio i hrvatski predsjednik koji smatra da je ključni problem to što je Hrvatska za vrijeme rata bila u samoizolaciji, zakoni nisu bili u skladu sa zakonima EU i provodili su se selektivno što je pogodovalo razvoju gospodarskog i organiziranog kriminala. "Hrvatska je danas sređena zemlja i pravna država što je uznemirilo neke krugove krim-miljea", ističe Mesić i smatra kako će upravo rješenje ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića biti potvrda Hrvatske kao pravne države što može samo doprinijeti na putu prema EU.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više