Slovence posvadio "partizanski euro" sa zvijezdom petokrakom

SLOVENCI se svađaju zbog "partizanskog eura", kovanice od dva eura koju su nedavno izdali u milijun kopija, a na kojoj se nalazi jedan slovenski junak iz Drugog svjetskog rata i velika zvijezda petokraka.

Riječ je o slavnom partizanu Francu Rozmanu Stanetu, a neki su slovenski parlamentarci u petokraci na novcu prepoznali političku provokaciju uoči skore proslave 20. godišnjice slovenske nezavisnosti.

Jedan zastupnik, Bruno Grims, napao je vladajuće i poručio da je petokraka bila ključni simbol okupatorske JNA u agresiji na Sloveniju 1991.

Slovenska vlada je odbacila napade da izdavanje eura s petokrakom ima veze s 20. rođendanom države, a neki su je napali da je "partizanskim eurom" htjela skrenuti pažnju javnosti od svoje katastrofalne ekonomske politike.

Kao članica Europske monetarne unije, Slovenija je iskoristila pravo da na zajedničku valutu stavi značajne ljude iz svoje povijesti.

Euro s petokrakom oduševio je partizanske veterane koji su ga pohvalili za promicanje slovenskog antifašizma, dok je negativne reakcije izazvao kod desnih stranaka i crkve.

Pročitajte više