Slovenci zbunjeni euforijom Hrvatske ulaskom u NATO

"JEDINI prijedlog na stolu je onaj europskog povjerenika za proširenje Ollie Rehna", naglasio je danas predsjednik slovenske vlade Borut Pahor dodajući kako Sloveniju ne trebaju uznemiravati neke izjave na hrvatskoj strani.

Vrijeme je za tihu diplomaciju

"To je ionako posljedica euforije nakon primanja Hrvatske u NATO", komentirao je Pahor dodajući kako je krajnje vrijeme za tzv. tihu diplomaciju. Tiha diplomacija bila bi ona koja bi nevezano uz neslužbenu najavu Hrvatske kako će odbiti Rehnov prijedlog i one koja kaže da Ahtisaari neće prihvatiti ulogu posrednika u sporu, trebala raditi na zbližavanju stajališta Zagreba i Slovenije o graničnim pitanjima.

"Nas sada ne trebaju uznemiravati visoka retorika iz Hrvatske. Sada Slovenija treba raditi na svojoj vjerodostojnost pred europskim partnerima i pred onima koji žele da se spor riješi", naglasio je Pahor govoreći o euforiji službenog Zagreba nakon ulaska u NATO.

Trudimo se napraviti sljedeći korak

Pahor je također naglasio kako je Slovenija zadovoljna što je Hrvatska postala članicom NATO-a jer to doprinosi stabilizaciji regije, no unatoč svemu Hrvatska i Slovenija još nisu blizu rješenja.

"No, treba se truditi i napraviti sljedeći korak", naglasio je Pahor aludirajući na prijašnji sastanak sa premijerom Sanaderom.

M.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više