Slovenija danas bez novina

ZBOG štrajka novinarskog sindikata, započetog u nedjelju, skoro nijedan slovenski tiskani list u utorak se nije pojavio na kioscima, a oni koji novine dobivaju u pretplati dostavom obaviješteni su o razlozima štrajka i zamoljeni za razumijevanje.

Bez svojih novina ostali su čitatelji ljubljanskog "Dela", mariborskog lista "Večer", visokonakladnog tabloida "Slovenske novice", koparskog lista "Primorske novice" i mnogi čitatelji lokalne periodike.

Izašao je samo ljubljanski "Dnevnik", čiji novinari su se solidarizirali sa štrajkom, te poslovni dnevnik "Finance".

Štrajk nastavljaju i novinari na Televiziji Slovenija i nacionalnom Radiju Slovenija, te se objavljuju samo nužne servisne informacije i obavijest štrajkaškog odbora. Vjerojatni mandatar buduće slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je optužio Gospodarsku komoru da je blokirala pregovore s novinarima i tako izazvala štrajk iako, kako je dodao, predstavlja poslodavce samo na osnovi koncesije koju joj je dodijelila država. Janša je takvo stanje nazvao neprihvatljivim.

Predstavnike Sindikata novinara Slovenije (SNS), koji su organizirali štrajk sa zahtjevom da im se priznaju stečena prava profesije i obnovi samostalni kolektivni ugovor za profesionalne novinare, tijekom dana bi, prema najavama, trebao primiti predsjednik države Janez Drnovšek.

Pročitajte više