Slovenija: Drnovšek i Rop o izbrisanima

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek i predsjednik vlade Anton Rop oglasili su se u srijedu poslijepodne posebnim izjavama u vezi političkih i zakonskih kontroverzi što ih je u zadnje vrijeme izazvalo rješavanje pitanja "izbrisanih neslovenaca", teme koja je zaprijetila svojevrsnom političkom krizom u državi.

Drnovšek je popodne pozvao parlament da odmah odredi datum održavanja naknadnog zakonodavnog referenduma o izbrisanima, te tako završi političke rasprave o toj temi.

"Iako i sam imam rezerve u pogledu smisla tog referenduma, mnogo bi opasnije bilo mijenjati pravila igre, a i Vlada je u zadnje vrijeme oko Zakona o izbrisanima i referenduma napravila niz ne baš optimalnih poteza", rekao je Drnovšek.

Drnovšek je rekao kako smatra da su vladajuće i oporbene stranke bile blizu dogovoru o posebnom ustavnom zakonu kojim bi se riješila spomenuta materija, no da je sada potrebno raspisati referendum, budući da je oporba za njega sakupila potrebnih 30 glasova.

Drnovšek je inače ponovio kako se zalaže za poštovanje odluke Ustavnog suda o vraćanju slovenskog domicila za izbrisane.

Premijer Anton Rop ocijenio je u posebnoj izjavi kako mu se čini da Drnovšek zastupa jednako stajalište kao i Vlada, a to je poštovanje odluke Ustavnog suda i uvažavanje postojećeg pravnog poretka.

Rop je međutim apsurdnim ocijenio zahtjev oporbe koja predlaže da se održi poseban referendum na kojemu bi se vraćanje domicila izbrisanima proglasilo krivičnim djelom.

Pročitajte više