Slovenija: Državna agencija oduzima licence vodstvu Ljubljanske burze

DRŽAVNA agencija za vrijednosne papire (ATVP) objavila je da je započela postupak za oduzimanje licenci protiv dvojice članova uprave Ljubljanske burze (LB), među njima i direktora LB-a Draška Veselinoviča.

Agencija je postupak pokrenula zbog, kako tvrdi, neizvršavanja kontrolne funkcije trgovine vrijednosnicama na burzi u godinama 1999, 2000. i 2001. kada je 6 članica prisutnih na burzi zaključilo 95 prividnih poslova.

Kako je na konferenciji za tisak nakon sjednice nadzornog odbora priopćilo vodstvo Ljubljanske burze, takav je postupak neopravdan, a tako drastične mjere štete tržištu vrijednosnica i ugledu LB-a u Sloveniji i inozemstvu. Osim toga, navode na LB-u, sumnje u "prividne poslove" u spomenutim slučajevima još nisu rezultirale definitivnim sudskim presudama.

ATVP u postupku kojom se traži oduzimanje licenci članovima uprave Ljubljanske burze iznosi da su sve brokerske kuće i članice LB-a, osim njih 9, u spomenutim godinama izvele 566 operacija "prividnih poslova" kako bi manipulirale kotacijama vrijednosnih papira.

Pročitajte više