Slovenija gradi otok na Jadranu!

SLOVENIJA u nacionalnoj razvojnoj strategiji planira do ljeta 2023. godine sagraditi otok pred Izolom, te u projekt uložiti 100 milijuna eura, prenosi Radio televizija Slovenije.

Projekt je predstavio Marjan Hribar iz slovenskog turističkog ureda u srijedu u Portorožu, te objasnio kako će država sudjelovati s 30 milijuna eura, 60 milijuna dobit će od EU, a preostalih 10 milijuna namirit će se od drugih izvora.

Otok bi trebao biti velik 30 tisuća kvadrata te visok tri metra, a koristit će se materijali od izgradnje autoceste koja će povezivati Kopar i Izolu. Do ideje su došli stanovnici Izole, a imat će isključivo turističku namjenu.

Slovenska televizija javlja kako će na svakoj strani otoka biti napravljeno kupalište, a u sredini će biti smješteni bazeni i wellnes centri. Oblik otoka još nije određen, no jedan od prijedloga je da bude u obliku delfina.

Projekt bi se trebao ostvariti između 2013. i 2023, a očekuje se da će se na njemu zaposliti velik broj malih i srednjih poduzernika.

Premijer Janez Janša je prošlog tjedna izjavio kako su jadranski otok i iskorištavanje vodika ključni slovenski razvojni projekt, prenosi tamošnji Dnevnik. U rezoluciji o nacionalnom razvoju do 20023. godine je ukupno 35 projekata ukupno vrijednih 24 milijardi eura.

S.H.
Foto:

Pročitajte više