Slovenija: Janša predlaže konvenciju o budućnosti države

Predsjednik slovenske socijaldemokratske stranke (SDS) Janez Janša u izjavi je pred proslavu dana državnosti predložio formiranje "Konvencije za Sloveniju" koja bi radila po uzoru na Konvenciju o budućnosti Europe, a trebala bi odrediti nacionalne ciljeve nakon ulaska u EU i NATO.

Predsjednik najjače parlamentarne oporbene stranke rekao je da je Slovenija na vanjskopolitičkom polju postigla nesumnjive uspjehe, te članstvom u EU i NATO savezu "trajno zaštitila" demokraciju i tržišno gospodarstvo, ciljeve koje je poklamirala 1990. godine, te dokazala da je imala pravo u svojim odlukama da se "odlijepi" od bivše Jugoslavije u vrijeme njena raspada. Istodobno, naglasio je Janša, nedostaje vizije kako iskoristiti prilike koje se nude u EU i NATO savezu, osim toga u Sloveniji nedostaje ravnoteža političkih odnosa, a neki su slojevi deprivilegirani ili dovedeni do siromaštva.

Janša je istaknuo da je njegova stranka u radu konvencije o budućnosti naroda i države spremna surađivati sa svim intelektualcima iz zemlje i inozemstva bez obzira na ideološku boju.

(Hina) fl sb

Pročitajte više