Slovenija: Kandidat za novog ministra vanjskih poslova najavljuje kontinuitet

Kandidat za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Ivo Vajgl dobio je u četvrtak potporu vanjskopolitičkog odbora parlamenta, te najavio da u vanjskoj politici Ljubljane neće biti strateških promjena.

Bude li izabran, izjavio je Vajgl prilikom predstavljanja, njegov će se rad temeljiti na kontinuitetu vanjske politike koja je Sloveniju dovela u Europsku uniju i NATO. Uz to, Vajgl je naglasio važnost nastavka partnerskih odnosa sa SAD, Rusijom i Kinom, te odnosima sa susjednim državama.

Sadašnji veleposlanik u Njemačkoj, a u vrijeme borbe za diplomatsko priznanje Slovenije prije 12 godina Rupelov predstavnik za tisak, rekao je također da se zasluge dugogodišnjeg šefa slovenske diplomacije za ono što je država do danas postigla "neprocjenjive", te da je s Rupelom dobro surađivao.

Najveće oporbene stranke desnog centra bojkotirale su sjednicu zbog stajališta da je riječ o kršenju procedure i da se ne može ići u postupak izbora novog ministra dok je Rupel formalno još na položaju.

Sam Rupel sugerirao je u četvrtak da će u slučaju smjene reaktivirati svoj zastupnički mandat u parlamentu unatoč tome što to ne odgovara premijeru Ropu i njegovim liberalnim demokratima (LDS).

Rupel je u parlamentu novinarima rekao da mu mandat koji je stekao na parlamentarnim izborima prije gotovo 4 godine zasluženo pripada, no odbio je jasno odgovoriti kojoj bi se grupaciji priklonio u svom djelovanju u nekoliko osjetljivih mjeseci prije izbora.

Unatoč nagađanjima da bi se mogao prikloniti nekoj oporbenoj stranci, vjerojatno Janšinim demokratima (SDS) ili djelovati kao neovisni zastupnik, Rupel je ustvrdio kako se nada da će u LDS-u doći do "promjene stajališta ili ublažavanja sadašnjih pozicija". To bi međutim zahtijevalo promjenu stajališta premijera Ropa, šefa stranke, koji je Rupelu već ranije zbog stranačke nediscipline i približavanja desnom centru predlagao da se povuče s dužnosti u stranci i vladi.

Slovenski komentatori skloniji strankama ljevice kritiziraju i dalje premijera Ropa da se na radikalan rez s Rupelom odlučio prekasno, a "Dnevnikov" kolumnist Mile Šetinc u četvrtak osporava i ulogu predsjednika države Janeza Drnovšeka u cijelom slučaju. Ropovi problemi s Rupelom zapravo su, tvrdi Šetinc, problemi sa sadašnjim predsjednikom države Janezom Drnovšekom od kojega je Rop prije dvije godine na sredini mandata preuzeo vladu i Rupela, ali isto tako i nesigurnu i podijeljenu stranku s čijim se poteškoćama na samom početku nije znao uhvatiti u koštac. To što je u sadašnjem odmjeravanju snaga Ropa i Rupela predsjednik države unatoč prividnoj neutralnosti stao na Rupelovu stranu i kritizirao premijera zbog "slabog timinga" zapravo je politička hipokrizija.

Šetinčeva je ocjena da je Drnovšek potpuno "promašio" izjavom kako se spor između sadašnjeg premijera i Rupela možda mogao izbjeći ili riješiti prije, a ne nekoliko mjeseci uoči izbora.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više